среда, мај 29, 2024
NaslovnaSRBIJAОдржана конференција „Безбедност деце на интернету”

Одржана конференција „Безбедност деце на интернету”

Наша деца се рађају, живе, одрастају, сазревају у дигиталном добу. Морамо да им објаснимо како да правилно користе интернет и које све опасности вребају, казала је Катарина Јонев предавач на тему безбедности деце на интернету.

На Међународни дан детета у препуној сали Привредне коморе Србије одржана је конференција „Безбедност деце на интернету”. Како се наводи у саопштењу, на отварању ове конференције истакнуто је да квалитетним образовањем и активним деловањем свих чланова друштва можемо да заштитимо децу од опасности на интернету.

„Интернет је донео велике предности и олакшао свакодневну комуникацију и функционисање друштва у целини. Наша деца се рађају, живе, одрастају, сазревају у дигиталном добу. Морамо да их упутимо на развијање дигиталних вештина и дигиталне писмености, али и да им објаснимо како да правилно користе интернет и које све опасности вребају. Драго ми је да је велики број родитеља присутан, као и просветни и медицински радници. Идеја за организовање ове конференције настала је као потреба друштва да заштитимо децу и проширимо свест о последицама злоупотребе дигиталних медија и пружимо информације о позитивним и негативним аспектима коришћења интернета, потенцијалним ризицима и начинима безбедног коришћења дигиталних медија, као и да подигнемо свест о опасностима на интернету”, казала је Катарина Јонев, организатор ове конференције и вишегодишњи предавач на тему безбедности деце на интернету.

Дуња Симић, главни координатор програма Основи безбедности деце у Министарству унутрашњих послова, мастер психолог са вишегодишњим искуством у раду са децом и младима, говорила је о значају образовања деце и родитеља и представила апликацију „Основи безбедности деце” коју је МУП развио. Она је истакла да је образовање кључ када је реч о опасностима на интернету.

Владимир Вујић, начелник Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала у Служби за борбу против организованог криминала УКП, нагласио је да родитељи не треба да каче фотографије своје наге деце, јер такве фотографије могу да буду злоупотребљене. Такође, Вујић је истакао да поједине групе које каче преписке деце са предаторима и педофилима не чине услугу већ ометају службену истрагу и отежавају рад полиције.

Испред Републичког завода за социјални рад, Славица Милојевић је нагласила да је најважније са децом изградити однос поверења од најранијег узраста.

„Све чешће чујем израз ‘Ја сам свом детету пријатељ’, што је погрешно. Ви треба да будете детету родитељ, а пријатеље ће наћи међу својим вршњацима, објаснила је Милојевићева.

Испред министарства за туризам, трговину и телекомуникације Џенана Рудоња је истакла да насиље на интернету, непримерени садржај, крађу идентитета, узнемиравање, претње и уцене могу да се пријаве Националном контакт центру за безбедност деце на интернету на број телефона 19833.

„Грађани могу да проблем пријаве Центру на број телефона 19833, а ми ћемо проследити адекватним надлежним органима са којима имамо одличну сарадњу”, рекла је она.

На панелу  испред Уницефа учествовала је Весна Дејановић која води програм дечје заштите у овој организацији, као и Михрета Фејзула ангажована у Групи за образовање мањина, социјалну инклузију и заштиту од насиља и дискриминацију, у Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Маја Раковић, испред Бироа за спречавање трговине људима је истакла да су у порасту случајеви врбовања на интернету и да су деца најчешће младе девојке.

На конференцији су говорили са становишта струке педијатар Мирјана Мићовић и психолог Вања Бокун Поповић, које су се дотакле теме интернет зависности, као и физичких и здравствених последица претеране употребе компјутера и мобилног телефона. Новинар Весна Чаркнајев се осврнула да извештавање медија о безбедности деце на интернету и додала да је нужно да и медији више пласирају образовне текстове. Из угла стручњака за интернет безбедности присутнима су се обратили Мирко Мирковић као и Душан Бердић.

Током конференције је одржана и промоција књиге „Безбедност деце на интернету – водич за родитеље”, аутора Катарине Јонев.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR