недеља, мај 26, 2024
NaslovnaINFOАлексић: Данас ступа на снагу Уредба о енергетски заштићеном купцу

Алексић: Данас ступа на снагу Уредба о енергетски заштићеном купцу

Помоћник министра рударства и енергетике Милан Алексић рекао је да је данашње ступање на снагу владине Уредбе о енергетски угроженом купцу лепа вест за све становнике Србије којима је потребна та помоћ, јер су њом дефинисане категорије грађана који имају право на умањење рачуна за електричну енергију.

Нагласио је да су Уредбом унапређени критеријуми за стицање статуса енергетски заштићеног купца, тако да ће убудуће знатно више грађана остваривати попуст на струју, гас и топлотну енергију.

Алексић је у изјави за РТС објаснио да су критеријуми за стицање статуса енергетски заштићеног купца материјални положај породица, односно месечни приходи чланова домаћинства, имовинско стање, затим да у ту категорију спадају грађани који имају нека социјална примања или дечије додатке и грађани који имају тешко здравствено стање.

Додао је да је уведена новина да и сеоска домаћинства могу стећи такав статус по истим критеријумима.

Алексић је нагласио да су за спровођење ове Уредбе планиране четири милијарде динара, три пута више новца у буџету него раније, како би што више грађана могло да буде енергетски заштићено.

Навео је пример трочлане породице која је до сада просечно плаћала рачун за електричну енергију 4.700 динара, која, ако добије статус енергетски заштићеног купца, може да добије попуст од 1.565 динара на тај рачун.

Помоћник министра енергетике је навео и пример права на попуст на рачун за грејање рекавши да једночлано домаћинство које живи у стану од 33 квадратна метра има право на 60 одсто попуста на топлотну енергију, односно ако просечно сада плаћа 3.940 динара, са попустом ће имати умањење од 2.300 динара.

Алексић је истакао да је процедура за пријаву веома једноставна и да се захтеви у електронској форми налазе на интернет странама Министарства и општина, додавши како ће општине такође штампати пријаве.

Он је рекао да је прошле године 68.129 грађана искористило право на умањење рачуна за електричну енергију, а да се сада процењује како ће 191.000 домаћинстава имати право на попуст.

Напоменуо је да је држава и грађанима који не испуњавају критеријуме, а штеде енергију, омогућила да добију попусте од 15 до 30 одсто.

„Милион и по домаћинстава је добило могућност да има попуст од 15 до 30 одсто, а половина од тога је добила пун попуст од 30 посто“, нагласио је Алексић.

Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR