недеља, јул 21, 2024
NaslovnaINFOМинистарство пољопривреде: Због слабог рода, извесно повећање откупне цене малине

Министарство пољопривреде: Због слабог рода, извесно повећање откупне цене малине

На састанку између Александра Мартиновића, министра пољопривреде, шумарства и водопривреде и представника Удружења произвођача малине „Виламет“ и представницима неколико предузећа која се баве откупом малина који је јуче одржан у Ариљу, сагледан је род малине у овој години, а било је речи и о извесном повећању откупне цене, саопштило је Министарство.

„Чињеница је да је род малине у овој години значајно подбацио, па се очекује да у наредним недељама и месецима дође до повећања откупне цене, која по првобитном договору износи 250 динара по килограму. Такви економски индикатори постоје, али с обзиром на то да се више од 95 одсто наше малине извози, да су наша конкуренција Пољска, Украјина, Чиле са својим огромим плантажама малине, договор је да сагледамо кретање цене на европском тржишту и потом се поново овде, у Ариљу, састанемо наредне недеље“, истакао је Мартиновић.

Министар је још једном подвукао да ће се са дијалогом на релацији држава, локална самоуправа, откупљивачи и произвођачи малине наставити и у будућности, јер, како је навео, једино разговором и заједничким приступом превазилажењу овог вишедеценијског изазова може да се ојача малинарство, као грана пољопривреде која је за западну Србију од изузетног значаја.

Додао је да малинарство за Владу Републике Србије, између осталог, представља и стратешку грану пољопривреде, односно да је демографски значајно, те да државна помоћ произвођачима малине уједно представља и настојање државе да задржи младе људе. Мартиновић је потом изразио захвалност произвођачима и откупљивачима малине на исказаном међусобном разумевању и заједничком стремљењу ка превазилажењу изазова у малинарству, а захвалио се и председнику општине Ариље Предрагу Маслару, који активно учествује у свим преговорима.

Састанку је поред министра Мартиновића присуствовала и државна секретарка у Министарству пољопривреде Ливија Павићевић, директор Управе за аграрна плаћања Слободан Николовски и председник општине Ариље Предраг Маслар. Са стране произвођача малина присутни су били Милета Пилчевић, Лазар Тодоровић, Милан Радојичић, Средоје Црвенковић и Милош Радовановић испред Удружења произвођача малине „Виламет“, док су са стране хладњачара присуствовали Милан Станић из предузећа „Станић д.о.о“, Слободан Обрадовић испред предузећа „Дреновац“, Раде Љубојевић из предузећа „Сирогојно“, Александар Марковић испред фабрике „Будимка“ ИТН група, као и Радоје Цветић из предузећа „Мастер Фриго“.

Извор: Данас

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR