петак, фебруар 23, 2024
NaslovnaSRBIJAЗа прво дете догодине триста хиљада динара

За прво дете догодине триста хиљада динара

Родитељи ће за друго дете примати 10.000 динара месечно до његовог петог рођендана, јер ће буџетом за 2020. бити одвојено више пара за примену Закона о финансијској помоћи породицама са децом.

За прво дете родитељи ће ускоро добијати 300.000 динара од државе а за друго по десет хиљада месечно у наредних пет година. Да би се то остварило др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику у разговору за „Политику” најављује да ће након доношења Закона о буџету, на ред доћи сет финансијских закона како би био „поправљен” Закон о финансијској помоћи породицама са децом.

Наша саговорница каже да је Влада Србије већ усвојила одлуку да се у наредне две године повећа једнократна помоћ за прво дете са садашњих 100.000 на 300.000 динара.

– Имајући у виду чињеницу да највећи број парова у Србији има само једно дете, одлучили смо да за друго дете добијају месечно надокнаду од 10.000 динара до дететове пете године живота , у овом тренутку је тај износ предвиђен само до другог рођендана – истакла је ресорна министарка за демографију и популациону политику.

Отварајући струковну конференцију насловљену „Права детета у Србији – где смо сада и шта нам предстоји”, коју су заједнички организовали Савет за права детета Владе Србије и Центар за права детета, др Славица Ђукић Дејановић је нагласила да је Србија једна од дванаест земаља која је препозната као држава која је остварила значајан напредак у заштити деце што живе и раде на улици и где се прати спровођење националних одредаба за спречавање злоупотреба дечјег рада.

– Очекује нас доношење Закона о правима детета и заштити права детета, измене Породичног закона, а формирана је и Национална коалиција за окончање дечјих бракова. С обзиром на то да званични подаци Уницефа говоре да једно од четири детета родитељи физички дисциплинују, наша земља је прошлог новембра приступила Глобалном партнерству за окончање насиља над децом. Посебно нас забрињава животна ситуација деце која живе на социјалним маргинама јер подаци говоре да у 38 одсто ромских насеља деца немају приступ водоводној мрежи, а у 74 одсто насеља немају одговарајуће хигијенске услове и приступ јефтинијој пијаћој води – истакла је др Славица Ђукић Дејановић.

Директорка Уницефа у Србији Ређина де Доминићис је подсетила на податке о сиромаштву које прети најмлађима, осврнула се на насиље међу децом, које је у порасту и позвала надлежне да ту ситуацију промене, рекавши да „модел понашања одраслих мора да се промени како би деца имала добре узоре” .

Политика

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR