среда, јун 19, 2024
NaslovnaNOVA VAROŠБелоглави суп Добрила враћена кући

Белоглави суп Добрила враћена кући

Женка белоглавог супа познатија као Добрила, која се прошлог пролећа излегла на литицама Увца, а зимус залутала на југ Турске где је пронађена изнемогла и промрзла, данас се авионом враћена у Србију.

Добрилу је на београдском аеродрому „Никола Тесла” дочекао велики број домаћих и страних медија, а она је из авиона изнета у транспортеру и потом однесена у простор за царинску и ветеринарску контролу.

До краја дана она ће бити допримељена у Специјални резерват природе „Увац”.

Добрилу су на аеродрому дочекли министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич.

Ова веома ретка птица која припада заштићеној врсти прошлог пролећа се излегла на литицама Увца, а име Добрила добила је приликом маркирања због своје мирноће и умиљатости, јавља Танјуг.

У децембру прошле године пронађена је без снаге на југу Турске и била је смештена у бази у месту Дијарбакиру, где се опорављала. У организацију преноса птице биле су укључене све релевантне институције из Србије и Турске како би се обезбедиле све неопходне дозволе у складу са Конвенцијом о међународном промету угрожених врста дивље фауне и флоре.

Уз посредство амбасадора Турске у Србији Танжу Билгича, турска авио компанија Туркиш Ерлејнс је обезбедила бесплатан превоз белоглавог супа из Урфе до Истанбула, а затим и до Београда.

О Добрилином путовању авионом и доласку у своју колонију у СРП „Увац”, турска авио компанија ће снимити документарни филм.

Повратак птице авионом је био једини начин да се врати кући, будући да је у неколико наврата била збрињавана од стране турских ветеринара.

По доласку у Специјални резерват „Увац”, Добрила ће бити смештена у посебан кавез како би успешно прошла период адаптације и поновног стицања навика самосталног узимања хране.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR