недеља, јул 14, 2024
NaslovnaINFOVučić: Srbija od UAE dobija milijardu dolara sa tri odsto kamate

Vučić: Srbija od UAE dobija milijardu dolara sa tri odsto kamate

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ministar finansija Siniša Mali potpisao sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kojim Srbija dobija milijardu dolara, sa svega tri odsto kamate.

„Ministar finansija Siniša Mali potpisao je važan sporazum kojim dobijamo značajan novac, milijardu, po gotovo nemogućoj kamatnoj stopi. Mi danas da izlazimo na tržište ona bi bila najmanje dva i po puta veća. Ako dobijete nešto po 3 odsto, a ne možete 7,5 odsto na izdavanju evroobveznica da dobijete, onda izračunajte na milijardu koliko ste u dve ili tri godine zaradili novca za svoju zemlju. To je značajno i ja sam veoma zahvalan“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, kada god je teško Srbija može da se osloni na UAE, a ovim sporazumom „ćemo obezbediti solventnost i što je ogromna podrška Srbiji“.

„Nama u januaru dospevaju obaveze starih kredita koje moramo da vraćamo, a moramo da kupujemo mnogo gasa i električne energije“, rekao je.

„Za nas je važan Beograd na vodi, mnoge investicije, ali najvažnije je da kad god je teško možemo da se oslonimo na Emirate. Kada je 2014. godina stanje naših finansija bilo teško, kad je krenula fiskalna konsolidacija i trebalo nam je da dobijemo jeftin novac, pomogao nam je šek Muhamed i Emirati. Tako je i danas“, rekao je Vučić.

Vučić je u Palati naroda u Abu Dabiju razgovarao sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom, a potpisano je devet sporazuma između dve zemlje.

Šeik je dočekao Vučića rečima: „Dobro došao u svoju drugu otadžbinu“.

„Hvala na svemu što smo uradili zajedno. Radujem se Vašem dolasku u Beograd, da vidite kako napreduju naši projekti i siguran sam da možemo još više da uradimo u interesu naših zemalja“, poručio je Vučić na instagram nalogu budućnostsbijeav.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR