недеља, мај 26, 2024
NaslovnaSRBIJAUskoro Zakon o poreklu imovine: Proveravaće se imovina onima koji luksuzno žive

Uskoro Zakon o poreklu imovine: Proveravaće se imovina onima koji luksuzno žive

Predlog Zakona o poreklu imovine konačno stiže u Skupštinu i o njemu će poslanici raspravljati tokom prolećnog zasedanja, prenosi Prva TV

Po njemu, preispitivaće se poreklo imovine stečene od 1. januara 2007. godine, jer, kako kažu u ministarstvu pravde, poreska uprava od tog datuma raspolaže bazama i registrima poreskih obveznika.

Prva TV istražuje hoće li se na raskalašni život, skupocena kola, kuće, stanove i firme – gledati drugačijim očima.

Sve zavisi od toga može li onaj ko tako živi i sve to ima – to i da opravda.

“Češljaće se imovina svih onih koji svojim stilom života izazivaju pažnju, da li su njihovi prihodi zakonito stečeni, da li su svi prijavljeni i da li stvarna imovina odgovara onome što su do sada prijavljivali poreskim organima”, kaže ministarka Nela Kuburović.

Političari, funkcioneri, biznismeni i ostali građani – moraće da opravdaju svoj odnos zvaničnih zarada spram načina života i količine imovine.

“Suština jeste da se formira posebna jedinica u okviru poreske uprave, za početak to će biti dvadesetak poreskih inspektora koji moraju da prođu odgovarajuću obuku, koji moraju da prijave imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije, tako da će dodatne obaveze da budu na strani onih koji budu postupali i sprovodili postupak kontrole imovine”, objašnjava Kuburovićeva.

Dakle po sadašnjem predlogu zakona, ako je neko na primer januara 2018. godine, imao 20.000 evra imovine i tokom 2018. mesečno prihodovao 60.000 dinara, da bi na kraju iste godine imao 500.000 evra imovine, moraće da objasni kojom matematikom se dobija takav rezultat i suočiće se sa krivičnom prijavom i plati porez od 75% na nelagalno stečenu imovinu. Ekonomski komentatori upravo taj detalj vide kao deo zakona gde bi moglo doći do određenih korekcija, kako bi se sprečile zloupotrebe.

“Možete da idete na 75%, ovo je moje viđenje. Ali ako date prethodno period od godinu dana da svako prijavi i pokaže i da plati dodatno poreze sa stopom od 20 – 30 posto. Nakon toga sve što vam nađu u inostranstvu u ofšor zonama, za narednih 50 godina će biti žestoko oporezovano, ne sa 75%. Uzeće sve”, objašnjava Božo Drašković, iz Beogradske bankarske akademije.

Na proveru nepokretnosti, hartija od vrednosti, udela u preduzećima, motornih vozila, štednje i gotovog novca dopašće svako za koga se dokaže da je u periodu od tri godine svoju imovinu uvećao u odnosu na prihode za preko 150.000 evra.

(B92,Prva)

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR