субота, јун 22, 2024
NaslovnaREGIONU trećoj nedelji od proglašenja epidemije gripa na području Zlatiborskog okruga

U trećoj nedelji od proglašenja epidemije gripa na području Zlatiborskog okruga

U trećoj nedelji od proglašenja epidemije gripa na području Zlatiborskog okruga, na osnovu prijavljenog  broja pacijenata obolelih od gripa, procenjuje se da je epidemiološki talas u stagnaciji ili čak vrlo blagom padu.

“Zavodu za javno zdravlje Užice u toku prethodne nedelje na području Zlatiborskog okruga prijavljeno je 1171 obolelo lice sa simptomima sličnim gripu. Epidemija gripa u ovom regionu proglašena je krajem januara meseca i do sada je prema podacima koje smo dobili iz užičke Opšte bolnice 15 pacijenata prijavljeno sa teškom respiratornom infekcijom. Najveći broj obolelih je u uzrasnoj grupi od 30 do 64 godine“, podaci su koje je saopštila dr  Aleksandra Andrić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Užice.

U užičkoj Opštoj bolnici situacija sa epidemijom gripa prati se na dnevnom nivou.

„Trenutno je na infektivnom odeljenju bolnice smešteno 40 pacijenata sa simptomima sličnim gripu i 5 pacijenata je na odeljenju Centralne intezivne nege i životno su ugroženi. Zbog epidemije gripa i dalje je na snazi zabrana posete pacijentina u bolnici“, podsetila je Danijela Vasiljević PR Zdravstvenog centra Užice.

Epidemiolog dr Aleksandra Andrić iz Zavoda za javno zdravlje Užice podseća na značaj pridržavanja preventivnih mera u borbi protiv gripa na ličnom i pojedninačnom planu koje takodje mogu uticati na smanjenje odnosno povećanje broja obolelih od gripa.

„Posebno se insistira na tome da se bolesna deca ne šalju u vrtić, da bolesni ne odlaze na posao uz, naravno,  izbegavanje kontakata sa licima koji imaju simptome oboljenja sličnih gripu. Provetravati prostorije što češće, pranje ruku takodje što češće uz obaveznu upotrebu sapuna i naravno, kijanje i kašljanje u maramicu , što je stvar lične higijene i kulture. Ukoliko lica imaju simptome gripa koji traju nekoliko dana obavezno treba da se jave lekaru koji će proceniti da li boilest zahteva bolničko ili kućno lečenje“.

Kako na talas epidemije gripa presudno može uticati polazak đaka u školu sledeće nedelje iz Zavoda za javno zdravlje Užice apeluju na roditelje da bolesnu decu sa simptomima gripa ne šalju u školu i kao vrlo važnu preventivnu meru što češće provetravanje prostorija u kojima boravi više ljudi.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR