понедељак, јул 22, 2024
NaslovnaREGIONEU podržava bolje snabdevanje strujom ZAPADNE SRBIJE

EU podržava bolje snabdevanje strujom ZAPADNE SRBIJE

Ukupna ugovorena vrednost radova i opreme iznosi 13,5 miliona evra, a Evropska unija podržava projekat sa donacijom od 6,6 miliona evra. Ovo je prvi infrastrukturni projekat nakon uvođenja vanrednog stanja, a podizanje naponskog nivoa TS Kraljevo 3 na 400 kV će u perspektivi omogućiti stabilan rad RHE Bajina Bašta, kao i buduće RHE Bistrica.

Unapređenje će omogućiti da elektrane isporučuju istu količinu struje korisnicima uz manju potrošnju energenata. Opšti kvalitet vazduha će biti značajno poboljšan. Emisija CO2 će biti smanjena za 10,000 tona godišnje. Ušteda će biti oko 540,000 evra na godišnjem nivou, što je otprilike 10,800 MWh godišnje. Biće otvoreno 86 novih radnih mesta tokom izgradnje, kao i u toku perioda održavanja i upravljanja.

Evropska unija podržava projekat sa donacijom od 6,6 miliona evra. Ovo je prvi infrastrukturni projekat nakon uvođenja vanrednog stanja, što dovoljno govori o izuzetnom značaju ovog projekta u okviru Transbalkanskog koridora za prenos električne energije.

Projekat je od posebnog nacionalnog i regionalnog značaja koji će omogućiti sigurno i stabilno snabdevanje stanovništva električnom energijom i istovremeno spojiti tržišta Istočne i Zapadne Evrope. Ovaj dalekovod pripada drugoj fazi Transbalkanskog koridora za prenos električne energije. Pored izgradnje dalekovoda, druga faza uključuje unapređenje trafo stanice Kraljevo 3, kao i opremanje visokonaponskom opremom trafo stanice Kragujevac 2.

Ukupna ugovorena vrednost radova i opreme iznosi 13,5 miliona evra. Rok za završetak radova je 610 dana. Ukupna investiciona vrednost radova druge faze, uključujući i radove na trafostanicama u Kragujevcu i Kraljevu iznosi 29,6 miliona evra.

Ovaj projekat finansira se kreditom u iznosu od 15 miliona evra, koji je odobrila Nemačka razvojna banka KfW(uz državnu garanciju), donacijom EU u iznosu od 6,6 miliona evra, koja će EMS-u biti dodeljena kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) iz Evropskog zajedničko fonda Zapadnog Balkana, kao i sopstvenim sredstvima EMS.

Unapređena električna mreža će poboljšati pouzdanost pristupa napajanju strujom za građane i industriju. Donacija od 6,6 miliona evra je samo deo EU podrške u energetskom i sektoru povezanosti.

Realizacijom projekta zameniće se dalekovodna mreža naponskog nivoa 220 kV, koja je u ovim delovima Srbije dotrajala sa prosečnom starošću opreme od 50 godina. Podizanje naponskog nivoa TS Kraljevo 3 na 400 kV će u perspektivi omogućiti stabilan rad RHE Bajina Bašta, kao i buduće RHE Bistrica (planirane snage 680 MW).

Elektro – mreža, postrojenje na Zlatiboru (Foto: UM)

Projekat doprinosi i održivom ekonomskom razvoju Srbije, kao i globalnoj zaštiti klime putem smanjenja emisija ugljen-dioksida, jer će doneti značajna smanjenja u gubicima električne energije.

Izvođač radova je konzorcijum firmi Kodar Energomontaža doo, Beograd (kao nosilac konzorcijuma), Elektromontaža doo, Kraljevo, i Elnos BL, Banja Luka. Konsultanti konzorcijuma AF Consult Švajcarska i ELEM & ELGO, pružaju široku podršku u nabavkama radova i opreme.

Nakon završetka druge sekcije Transbalkanskog koridora, uslediće realizacija treće sekcije, tokom koje će novim dalekovodima biti povezani Bajina Bašta i Obrenovac (109 kilometara), podizanje naponskog nivoa TS Bajina Baštai opremanje dva nova dalekovoda u trafostanici Obrenovac, a zatim i četvrte sekcijekoja podrazumeva izgradnju dvostrukog dalekovoda Bajina Bašta – Višegrad – Pljevlja, navodi u saopštenju EUINFONET.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR