недеља, мај 26, 2024
NaslovnaUŽICEUžičani od danas vodu za piće uzimaju sa cisterni

Užičani od danas vodu za piće uzimaju sa cisterni

Užice je jutros osvanulo u znaku cisterni sa pijaćom vodom, jer je u ponoć, kroz gradsku vodovodnu mrežu, nakon pet godina, potekla voda sa akumulacije Vrutci. U narednih deset dana, ova voda biće samo za sanitarno – higijenske potrebe, dok će Užičani vodu za piće i kuvanje nabavljati iz cisterni ili iz prodavnica. Već danas, uzet je prvi od tri uzorka, i ako sva tri budu u redu, oko 20. februara voda iz gradskog vodovoda biće proglašena za ispravnu.

Fabrika za preradu vode na Cerovića brdu jutros je, prema planu i bez problema, prešla na korišćenje vode sa akumulacije Vrutci. U narednih desetak dana, ova voda biće isključivo za sanitarno – higijenske potrebe, dok će za piće i kuvanje, Užičani zdravu pijaću vodi moći da uzimaju sa 73 lokacije u gradu. Za snabdevanje vodom angažovane su 24 autocisterne za potrebe građana, kao i 26 stacionarnih cisterni za ustanove i privredu.

Oko desetak dana biće potrebno da se voda sa akumulacije Vrutci uzorkuje tri puta, nakon čega će se, ako analize budu dobre, oko 70.000 Užičana ponovo vratiti na gradski vodovod.

„Prve analize koje smo radili i uzorkovali 1. februara, pokazuju da je voda dobrog kvaliteta i  da nema nikakvih problema. Nadamo se da  će i ove tri analize koje slede, isto to pokazati, tako da ćemo oko 20. februara ovu vodu moći proglasiti vodom za piće“, kaže Duško Ljujić, direktor JKP „Vodovod“ Užice

Inače, po rečima nadležnih, sve cisterne su dezinfikovane i redovno se kontrolišu od strane Zavoda za javno zdravlje. A s obzirom na to da je na nivou Zlatiborskog okruga proglašena epidemija gripa, kada je snabdevanje vodom za piće užičke bolnice  u pitanju, nema razloga za brigu, naglašavaju iz ove zdravstvene ustanove. Stari bolnički deo, kao i kuhinja,  inače se snabdevaju vodom za piće sa Živkovića vrela, gde je voda higijenski ispravna.

„Novi bolnički deo, gde se nalaze psihijatrija, laboratorija mikrobiolegije, kotlarnica i vešeraj, snabdevaju se sa Cerovića brda i kod njih je zabranjena voda za piće. Oni će koristiti vodu koju smo dobili kao donaciju od Crvenog krsta, koji su nam dali pet tona vode“, kaže dr Jelena Raković Radivojević, direktorka Opšte bolnice Užice.

Inače, pomoć u obezbeđivanju cisterni za Užičane dali su Vojska Srbije, Sektor za vanredne situacije, Vatrogasno spasilački bataljon Užice, kao i javno komunalna preduzeća sa teritorije Zlatiborskog okruga.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR