петак, мај 24, 2024
NaslovnaSRBIJASubvencije u poljoprivredi

Subvencije u poljoprivredi

U januaru mesecu je izašla Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2019. godini. Ove godine budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je 51,7 milijardi dinara što je za oko 7,6 milijardi dinara više nego predhodne godine. Planirane subvencije su takođe povećane za oko 7,2 milijarde dinara. Jedan deo sredstava u okviru budžeta opredeljen je za podsticaje koji nisu isplaćeni iz predhodnih godina po različitim osnovama: premija za mleko, isplate osnovnog podsticaja po hektaru, podsticaje za kvalitetna priplodna grla, podsticaji za tova, a i isplatu zahteva po osnovu mera ruralnog razvoja i kreditnu podsršku. Što se tiče podsticaja koji se odnose na stočarsku proizvodnju u 2019. godini postoje određene promene. Premija za mleko i dalje je 7 dinara po litru.

Podsticaji za kvalitetnu priplodnu stoku su ostali nepromenjeni u odnosu na predhodnu godinu i iznose 25.000 za kvalitetne priplodne krave, 7.000 dinara za kvalitetne priplodne ovce i 15.000 za kvalitetne priplodne krmače. Podsticaj za tov junadi je ove godine povećan i iznosi 15.000 dinara po grlu, ali razlika u odnosu na ranije je da je sada potrebno minimum 3 grla prodata klanici da bi se podneo zahtev. Za tov jagnjadi i jaradi zahtev se podnosi za minimum 10 prodatih grla i iznos je je isti kao i predhodne godine – 2.000 dinara po grlu. Za tov svinja podsticaj je 1.000 po grlu. Podsticaji za krave za uzgoj teladi za tov (neumatičene krave) je ove godine povećan i iznosi 20.000 dinara po grlu. Da bi se ostvarilo pravo na ovaj podsticaj potrebno je da poljoprivredno gazdinstvo ima 2 neumatičene krave koje su se telile u periodu od 1. jula predhodne do 30. juna tekuće godine.

Podsticaji za pčelarstvo i ove godine iznose 720 dinara po košnici pčela, a minimum da bi se podneo zahtev za ovaj podsticaj je 30 košnica na gazdinstvu. Osnovni podsticaj za biljnu proizvodnju (subvencija po ha) i ove godine iznosi 4.000 dinara po ha. Zahtevi se podnose područnoj Upravi za trezor počevši od 1. marta pa sve do kraja aprila. Ove godine regres za troškove osiguranja za gazdinstva sa teritorije Zlatiborskog okruga iznosi čak 70%.

U okviru mera ruralnog razvoja odvojena su sredstva u iznosu od 4,78 milijardi dinara. Podrška u okviru ovih mera se odnosi na investicije ne poljoprivrednom gazdinstvu za kupovinu novih mašina i opreme, nabavku priplodnih grla, podizanje višegodišnjih zasada. Podsticaji iznose 50% ili 65% u zavisnosti da li se gazdinstvo nalazi na području sa otežanim uslovima rada (tkz. marginalna područja) ili ne. I ove godine opredeljena su sredstva za podsticaje za mlade poljoprivredne proizvođače starosti od 18-40 godina. Ti podsticaji se odnose na novoregistrovana poljoprivredna gazdinstva za različite investicije u poljoprivrednoj proizvodnji i iznose 75% od visine dozvoljenih troškova. Takođe kao i predhodnih godina i ove godine izdvojena su sredstva za kreditnu podršku. Subvencionisani poljoprivredni krediti su sa kamatnom stopom od 1 do 3%, sa rokom vraćanja do 5 godina i godinu dana grejs perioda. Mogu se koristiti za nabavku mašina i opreme, ali i za kupovinu repromaterijala koji je potreban na poljoprivrednom gazdinstvu.

Preporuka je da se pre bilo kakve kupovine poljoprivrednici  konsultuju se sa zaposlenima u PSSS Užice ili službenicima u lokalnim samoupravama koji su zaduženi za poslove poljoprivrede. Na taj način se može izbeći da zbog administrativnih i drugih propusta poljoprivredni proizvođač ne izgubi pravo na podsticaje.

Bojana Nešić, PSSS Užice

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR