уторак, април 30, 2024
NaslovnaREGIONDa li je oprema u Radarskom centru Užice dotrajala?

Da li je oprema u Radarskom centru Užice dotrajala?

Užice – Radarski centar u Užicu koji je komandno mesto za sedam opština u zapadnoj Srbiji i koji brani od gradonosnih oblaka na hiljade fabrika pod otvorenim nebom, na prvi pogled odaje veoma nuverljivu sliku. Radarski sistem odnosno radarska kugla je kao što se može videti na snimku razvaljena od vetra. Sudeći prema saznanjima do kojih smo došli u samoj unutrašnjosti se nalazi zastarela tehnika.

U par navrata dolazilo je i do pražnjenja groma zbog čega su pojedini važni uređaji ostajali van funkcije a sudeći prema snimku koji kruži društvenim mrežama, ovde se u ključnim trenutcima radi pomoću štapa i kanapa. Vidi se da radnik službe koordinate i azimute hvata ručno i iscrtava ih ručno na tabli. Prema našim saznanjima ovaj radarski centar bio je sprečen da deluje čitavih 18 minuta prilikom vremenskih nepogoda i grada kojije zahvatio tri opštine i na desetine sela zbog zabrane zbog avionskih preleta.

Kako smo saznali tek u poslednjih nekoliko godina počelo je obnavljanje tehnike i opreme kao i modernijih softvera za praćenje gradonosnih oblaka.

U radarskom centru rade rade radnici koji imaju relativno skromne plate i rade u petnaestodnevnom smenskom radu. Pojedini koji su u penziji od skoro, rekli su nam da u ovom centru radi radar koji je iz 1979. godine i da se radi sa veoma zastarelom tehnologijom.

RINA

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR