четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaINFOЗимске гуме обавезне од 1. новембра до 1. априла

Зимске гуме обавезне од 1. новембра до 1. априла

Зимске гуме биће обавезне од 1. новембра до 1. априла, уколико је на коловозу снег, лед или поледица, саопштили су данас из Агенције за безбедност саобраћаја.

Зимски пнеуматици су препоручљиви и када су коловози суви, ако су температуре ниже од седам степени.

На овим температурама, летње гуме губе своју најважнију карактеристику – добро пријањање, њихов зауставни пут приликом кочења је и до два пута дужи од уобичајеног трага који остављају зимски пнеуматици, наводи се у саопштењу,

На зимским пнеуматицима дубина шаре мора бити минимум четири милиметра.

У периоду замене пнеуматика, препорука возачима је да не постављају зимске пнеуматике само на предње точкове већ на сва четири.

Уколико се гуме ставе само на предњу осовину, лако може доћи до проклизавања аутомобила и закретања возила у кривинама.

Са друге стране, уколико се поставе само на задњу осовину, може се догодити да током скретања предње гуме изгубе пријањање и возило настави право.

Пнеуматике старије од пет година је потребно детаљно контролисати једном годишње.

Према Закону о безбедности саобраћаја на путевима, возач је дужан да у саобраћају на путу поседује зимску опрему и користи на прописан начин, у супротном предвиђена је новчана казна.

Изван насељених места, обавезно је у пртљажнику имати ланце или друга средства за повећање тракције.

Када је снег на коловозу, ланци се монтирају на погонске точкове и то на оним саобраћајницама где је означена обавезна употреба.

У насељеним местима, возила не морају бити опремљена ланцима, а у зимској опреми аутобуса и теретних возила обавезна је још и лопата.

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на све учеснике у саобраћају да искористе тренутне повољне временске прилике и своја возила припреме за вожњу у зимским условима.

Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR