недеља, мај 26, 2024
NaslovnaSRBIJAVOZAČI, PAŽNJA! KRENULI STE NA LETOVANJE, A NEMATE SVA DOKUMENTA:

VOZAČI, PAŽNJA! KRENULI STE NA LETOVANJE, A NEMATE SVA DOKUMENTA:

Oprez Potrebna je u 33 države sveta, ali nije obavezna u GRČKOJ, BUGARSKOJ, S. MAKEDONIJI, BIH, HRVATSKOJ, CRNOJ GORI, gde naši građani najčešće idu na letovanje

Iako se već nekoliko godina u Srbiji izdaju elektronske vozačke dozvole, naši vozači i dalje moraju da poseduju Međunarodnu vozačku dozvolu prilikom boravka u pojedinim stranim zemljama.
Ova dozvola nije potrebna, recimo, u Grčkoj, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, gde naši građani najčešće idu na letovanje ili prolaze kroz te zemlje. Međutim, vozači pre polaska na put obavezno treba da se informišu jer je u 33 države na svetu i dalje potrebna ova dozvola.

 

foto: Kurir

Stručnjaci za saobraćaj objašnjavaju zašto je potreban ovaj dokument, kog se vozači sete u poslednjem trenutku pred putovanje.

 

Ozbiljne posledice

 

– Međunarodna vozačka dozvola (MVD) jeste isprava koja potvrđuje da ste osposobljeni da upravljate određenom kategorijom vozila. Zakonom je javno ovlašćenje za izdavanje povereno AMSS – kažu naši sagovornici i dodaju:
– Izdaje na osnovu međunarođne Bečke konvencije o saobraćaju na putevima. Njen primarni cilj je bio da se uvede jednoobrazan dokument koji će u inostranstvu svedočiti o posedovanju nacionalne vozačke dozvole i koji će se koristiti kada vozač upravlja vozilom van granica svoje zemlje. Međutim, potpisivanjem brojnih bilateralnih sporazuma o priznavanju važenja vozačkih dozvola, s vremenom se smanjivao broj zemalja u kojima morate imati MVD.
Naši sagovornici upozoravaju da se pre puta treba obavezno informisati na sajtu AMSS:
– Mnogi vozači kažu da im u inostranstvu nikad nisu tražili Međunarodnu vozačku dozvolu. Međutim, to ne znači i da im policija neće tražiti ukoliko je u toj zemlji obavezna. Posledice mogu biti ozbiljne, od vraćanja s graničnog prelaza do neisplate štete u slučaju udesa za koji niste krivi ili kazne, koja može biti vrlo visoka jer se u ovom slučaju tretira kao da uopšte nemate vozačku.

 

foto: Printscreen

Šta je sve potrebno

 

Dokument se vadi u AMSS, važi tri godine i potrebno je da izdvojite 2.810 dinara. Izrada je na licu mesta, a ono što je potrebno jeste važeća lična karta na uvid, važeća nacionalna vozačka dozvola, kao i foto-kopija dozvole. Potrebne su vam i dve fotografije formata 35 x 45 mm, kao i dokaz o uplati naknade. Na sajtu AMSS napomenuto je i da se MDV i nacionalna vozačka dozvola moraju nositi zajedno.

Brojke
* 2 hiljade dinara iznosi naknada za izdavanje MDV
* 810 dinara iznose administrativne takse
* 3 godine važi MVD

 

Za koje zemlje nije potrebna MDV
– Azerbejdžan
– Albanija
– Austrija
– Belorusija
– BiH
– Bugarska
– Velika Britanija
– Gruzija
– Estonija
– Zambija
– Izrael
– Irska
– Kipar
– Luksemburg
– Litvanija
– Mađarska
– Malta
– Moldavija
– Nikaragva
– Paragvaj
– Peru
– Poljska
– Portugal
– Rumunija
– Slovačka
– Slovenija
– Sudan
– Turska
– Filipini
– Finska
– Hrvatska
– Češka

Za koje zemlje treba MDV
– Australija
– Belgija
– Brazil
– Danska
– Italija
– Japan
– Južnoafrička Republika
– Kanada
– Koreja
– Kuvajt
– Katar
– Jemen
– Bahrein
– Saudijska Arabija
– Lihtenštajn
– Monako
– Mongolija
– Norveška
– Namibija
– Nemačka
– Oman
– Palestina
– Ruska Federacija
– SAD
– Ujedinjeni Arapski Emirati
– Island
– Tajland
– Francuska
– Holandija
– Čile
– Švajcarska
– Švedska
– Španija

(Kurir.rs/ Mina Branković
Foto: Kurir, Profimedia, Printscreen)

 

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR