недеља, јул 14, 2024
NaslovnaINFOLokalni izbori u Kuli, Lučanima, Doljevcu i Kladovu

Lokalni izbori u Kuli, Lučanima, Doljevcu i Kladovu

U Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli danas se održavaju lokalni izbori.

...

„Prema podacima Opštinske izborne komisije do 16 časova u Kuli je glasalo 10.267 upisanih birača ili 28,58 procenata biračkog tela“, izjavila je predsednica Opštinske izborne komisije, Nevenka Rabrenović.

izbori, kula, web, 1

RTV

Prema informacijama opštinske izborne komisije sva birališta su otvorena na vreme, izborni proces se za sada odvija bez problema.

Za trideset sedam mesta odbornika Skupštine opštine Kula kandidovalo se osam izbornih lista, sedam partija i jedno udruženje građana.

izbori, kula, web, 2

RTV

Prva je Aleksandar Vučić – Zato što volim Kulu. Slede Socijalistička partija Srbije – Ivica Dačić, Pokret Kraljevine Srbije – Marko Košutić, Ruska stranka, Dušan Hajduković – Kekini principi, Pokret Socijalista – Aleksandar Vulin, Srpska radikalna stranka – dr Vojislav Šešelј, PUPS – Milan Krkobabić i Grupa građana „Kritična masa“.

Lučani: Do 10 sati glasalo 12,4 odsto

Biračka mesta u Lučanima otvorena su za glasanje na lokalnim izborima i početak glasanja protiče uglavnom u skladu sa propisanim procedurama, a do 10 sati na glasanje je izašlo ukupno 2.049 osoba što je 12.4 odsto od ukupnog broja birača.

Pravo glasa na lokalnim izborima u Lučanima ima 16.483 građana, a na izborima učestvuje osam izbornih lista.

Biračka mesta otvorena su uglavnom na vreme. Kašnjenje do pola sata zabeleženo je na pet biračkih mesta. Tek svako peto biračko mesto u Lučanima je dostupno za osobe sa invaliditetom.

Na nekoliko biračkih mesta zabeležene su nepravilnosti. Vreća sa izbornim materijalom nije bila zatvorena prilikom prijema na jednom biračkom mestu.

Na četiri biračka mesta kontrolni list nije bio ubačen na početku glasanja u praznu kutiju prilikom glasanja prvog birača, dok na otvaranju četiri biračka mesta nisu bili prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora. Na biračkom mestu Kotreža zabeležene su veće tenzije pa je intervenisala i policija.

Prva na glasačkom listiću na izborima u Lučanima je lista Aleksandar Vučić – Zato što volimo Lučane i Dragačevo, druga je PUPS Milana Krkobabića, dok je treći Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS).

Četvrta lista je koalicija okupljena u Savezu za Srbiju, peta Vojislav Šešelj SRS, šesta Ivica Dačić – SPS, sedma je Grupa građana „Jedan tim“ – Ivica Vukićević i osma je Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma.

izbori,, manjine

Tanjug (Dušan Aničić)

Novi skupštinski saziv opštine Lučani nakon ovih izbora imaće 35 odbornika, što je za deset manje nego do sada.

SNS: Pristalice SzS nasiljem ometali izbore u Kotraži

Srpska napredna stranka saopštila je da su pristalice Saveza za Srbiju u toku prepodneva protivzakonito upali na biračko mesto 25 u Kotraži, u opštini Lučani, gde su nasilnim metodama sprečavali građane da glasaju i ometali izborni proces.

„Najbliži saradnik Boška Obradovića, Borko Puškić, predsednik Izvršnog odbora i član Predsedništva Dveri iz Prijepolja, zajedno sa 15 batinaša iz Čačka i Prijepolja, upao je jutros na biračko mesto 25 u Kotraži, gde je udario vratima i povredio građanku koja je stajala u redu za glasanje, a nakon toga udario i odgurnuo građanina na istom biračkom mestu“, piše u saopštenju.

Kako se ocenjuje, očigledno je da pripadnici Đilasovog, Obradovićevog i Jeremićevog saveza, „osim prebijanja, poziva na silovanje, laži, odvratnih uvreda i zastrašivanja“, nemaju šta da ponude građanima, pa tako i u toku izbornog dana nasiljem sprečavaju građane da ispune svoje građansko pravo i slobodnom voljom izaberu predstavnike lokalne vlasti.

SNS je pozvala nadležne državne organe da reaguju i hitno privedu pravdi „sve Đilasove batinaše koji tuku žene, čak i na biračkom mestu, i na najbrutalniji način uznemiravaju sve građane“, i da o tome obaveste javnost.

U Doljevcu, gde su vanredni izbori raspisani posle ostavke predsednika Gorana Ljubica, građani će birati 37 odbornika u lokalnoj skupštini.

Na izborima će se takmičiti pet stranaka i jedna grupa građana: SNS, SPS, PUPS, Jedinstvena Srbija, SRS i Grupa građana „Za demokratski Doljevac“.

Pravo glasa na izborima u Doljevcu ima 14.700 građana.

Na vanrednim lokalnim izborima danas će na 31. biračkom mestu moći da glasaju i građani Kladova i to za 28 odbornika u lokalnom parlamentu.

Prijavljene su četiri liste – SNS, SPS, PUPS i SRS, a pravo glasa ima nešto više od 22.300 građana.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR