среда, мај 29, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEШКОЛА ОВЕ ГОДИНЕ ПОЧИЊЕ 2. СЕПТЕМБРА: У првом полугодишту чак 101 наставни...

ШКОЛА ОВЕ ГОДИНЕ ПОЧИЊЕ 2. СЕПТЕМБРА: У првом полугодишту чак 101 наставни дан!

У основним и средњим школама у Србији у понедељак 2. септембра, након два и по месеца одмора, почиње школска година. Полазак деце у школу родитељима и ове године представља озбиљан удар на кућни буџет, јер комплети нових уџбеника коштају од шест и по до чак 17 хиљада динара, а када се томе додају трошкови за куповину прибора, одеће и обуће, онда опремање једног ђака кошта скоро колико и просечна плата у Србији.Да би преживели све ове трошкове, родитељи често купују на рате и одложено плаћање, тако да су многи са отплатом књига и прибора почели још у априлу, а они који су за набавку чекали последњи тренутак, често су принуђени да уђу у дозвољени минус или подигну кредит. У сваком сучају, полазак ђака у школу представља велики удар на кућни буџет.

И ове године највише ђака првака, 130, уписаће Основна школа „Владимир Перић Валтер“, што је за 17 више него прошле године. Од тога 24 првака кренуће у издвојено одељење ове школе у Залугу, док ће један ђак наставу похађати у Душманићима. У клупе Основне школе „Милосав Стиковић“ у Коловрату у понедељак ће сести 65 ђака првака, седам више у односу на прошлу годину, од чега 21 у издвојеном одељењу у Ратајској.

Више ђака него лане ове године уписала је и Основна школа „Михајло Баковић“ у Сељашници, где ће, у односу на прошлу годину када је уписано 9, ове године у школске клупе сести 16 првачића. Иначе, одлуком о мрежи јавних школа коју је донело  Министарство просвете, а која подразумева рационализацију школа у Србији, од 1. септембра Основна школа „10 октобар“ у Доњим Бабинама престала је да буде матична школа и постала је издвојено одељење школе у Сељашници.

Значајан пораст ђака првака, и то за 16,  ове године приметан је у Основној школи „Душан Томашевић Ћирко“ у Великој Жупи, која ће у први разред уписати 31 ученика и ученицу, од чега 2 у издвојеном одељењу у Хртима. Два првака више, укупно 23, кренуће од 2. септембра у Основној школи „Бошко Буха“ у Ивању, 19 у матичној школи, 2 ђака у Дивцима и један у Лучицама.

Мање ђака у односу на прошлу годину уписаће  Основна школа „Светозар Марковић“ у Бродареву у којој ће у понедељак школско звоно први пут зазвонити за 55 првака, од чега девет у издвојеним одељењима ове школе. Још једна школа у Пријепољу бележи мањи број првака него прошле године. Основну школу „Свети Сава“ у Бостанима похађаће 34 првака, два у издвојеним одељењеима у Аљиновићима и Хисарџика, што је за десет мање него претходне године.

У три средње школе у Пријепољу од понедељка ће кренути око 310 ученика што је на нивоу прошлогодишњег просека. У Економско-трговинској школи, од планираних 120 уписано је исто толико ђака. Исти случај је и са Пријепољском гимназијом, која је уписала 110 ђака, управо онолико колико је и планирала. Упражњених места остало је једино у Техничкој школи где је од планираних 120, после два уписна круга, попуњено око 80 места, односно 4 одељења са смањеним бројем ученика.

Од 1. септембра ђаци Пријепољске гимназије и Техничке школе похађаће само прву смену, док ће Економско-трговинска школа рад наставити као и до сада, у две смене.

 

skolski-kalendar

Школски календар за основно и средње образовање 2019/2020 утврђује време остваривања наставног плана и програма за основне и средње школе. Број наставних дана у току школске 2019/2020 године. Време коришћења распуста ученика који школу похађају на територији републике Србије.

Ујутру часови, после подне цртање и спорт. Деца ће имати додатне активности, Министарство је основним школама понудило 50 програма, а ово је списак свих 204 школа где се од ове године уводи једносменска настава.

Наставу у једној смени од 2. септембра, када почиње школска година, имаће ученици у 204 основне школе широм Србије.

Ђаци ће у поподневним сатима имати слободне активности, а Министарство просвете осмислило је 50 активности на које ће ученици моћи да утроше поподне. Свака школа одлучиваће којим активностима ће се бавити ученици, а то ће зависити од интересовања ђака и могућности да се обезбеди наставни кадар. Додатну наставу моћи ће да похађају сва деца од првог до осмог разреда, уколико то желе.
У 204 основне школе у Србији ученици ће од нове школске године ићи у једну смену Фото: схуттерстоцк
У 204 основне школе у Србији ученици ће од нове школске године ићи у једну смену

– Једносменска настава биће организована у 200 основних школа и укупно 300 објеката – потврђује, за „Новости“, министар просвете Младен Шарчевић.

Нови модел наставе биће организован у свим школама у којима постоје услови за то. Многе већ испуњавају услове, а у неким објектима у току су грађевински радови, како би простор био прилагођен новим потребама.

Рецимо, у неким школама учионице су огромне, имају по сто квадрата, па ће просторије бити преграђене и тако ћемо добити више учионица. Где су радови мали, школе их изводе уз помоћ локалних самоуправа, а за веће радове средства обезбеђује Министарство просвете.
НОВИ СИСТЕМ РАДА У СРПСКИМ ШКОЛАМА После наставе ручак, па секције и спорт, ђаци че учити и да поправе бицикл, праве мини зоо врт и све то БЕСПЛАТНО
ОД 1. СЕПТЕМБРА ВЕЛИКА НОВИНА У СРПСКИМ ШКОЛАМА Наставници су одушевљени, ђацима ће бити лакше, али – КОЛИКО ЈЕ ИЗВОДЉИВО

Министар Шарчевић је раније рекао да је Министарство имало у виду радно време родитеља који у великом броју раде од девет до 17 часова, а некада и дуже, па ће овај модел помоћи да деца буду „збринута“ док су им родитељи на послу, а имаће и могућност да нешто додатно науче.

Деца ће после редовне наставе моћи да се посвете некој активности коју школа буде изабрала: радионице из програма „Школа без насиља“, превенција злоупотребе психоактивних супстанци, превенција зависности од видео-игара и интернета, радионице о репродуктивном здрављу…

Такође, биће организовани додатни часови обавезних наставних програма, допунска настава, припреме за такмичења, припрема за полагање завршног испита, школе цртања, страних језика, спорта, лепог писања и изражавања…
Ђаци ће моћи да формирају мањи зоо-врт Фото: схуттерстоцк
Ђаци ће моћи да формирају мањи зоо-врт

Моћи ће да формирају мањи зоо-врт за животиње које могу да живе у школском дворишту, да их хране и брину о њима. У неким школама садиће биљке у дворишту, моћи ће да одлазе у ближу околину, пешаче, оријентишу се у простору, сналазе се помоћу мапе…

Они који воле филм моћи ће да раде спотове, кратке филмове, паное и фотографије, промовишући здрав живот, ненасиље и још много тога.

Бесплатан оброк

Јасмина Ђелић, начелница Одељења за координацију рада школских управа Министарства просвете, раније нам је рекла да ће са локалним самоуправама или са школом бити направљен договор да се деци обезбеди оброк, који ће бити бесплатан.

Овај концепт целодневне наставе ни на који начин се неће косити са садашњим концептом, који подразумева продужени боравак у школама које га организују, нити са целодневном наставом која се одвија у неким школама.
Правиће се и нове школе како би се у густо насељеним градовима направио једносменски систем наставе Фото: схуттерстоцк
Правиће се и нове школе како би се у густо насељеним градовима направио једносменски систем наставе

Нови објекти

– У густо насељеним градовима, као што су Београд, Нови Сад или Нови Пазар, једносменска настава неће моћи да буде уведена са постојећим просторним капацитетима. Ту ћемо морати да правимо и потпуно нове објекте – најављује министар Шарчевић.

СПИСАК ШКОЛА ПО ГРАДОВИМА ГДЕ СЕ УВОДИ НАСТАВА У ЈЕНДОЈ СМЕНИ

БЕОГРАД

„Милан Ракић“, Нови Београд

„М. Лабудовић Лабуд“, Барошевац,

„Бора Лазић“ Младеновац

„Биса Симић“ Младеновац

„Прва обреновачка школа“ Обреновац

„Коста Ђукић“ Младеновац

„Браћа Барух“ Стари Град

„Васа Чарапић“ Вождовац

„Дражевац“ Дражевац, Обреновац

„Вук Караџић“ Степојевац, Лазаревац

„Павле Поповић“ Вранић, Барајево

„Мића Стојковић“ Умчари, Гроцка

„Дуле Караклајић“ Лазаревац

„Грабовац“ Грабовац, Обреновац

„Вока Савић“ Лазаревац

„Стефан Немања“ Савски венац

„Ђура Даничић“ Вождовац

„Исидора Секулић“ Савски венац

„Радојка Лакић“ Савски венац

„Михаило Младеновић Сеља“ Дудовица, Лазаревац

„.Ј. Миловановић“ Сопот

„Војвода Мишић“ Савски венац

„Илија Гарашанин“ Гроцка

„Јован Цвијић“ Палилула

„Ж. Савковић“ Младеновац

„Краљ Петар ИИ Карађорђевић“ Врачар

УЖИЦЕ

„Вук Караџић“ Прибој

„Бошко Буха“ Ивање, Пријепоље

„Јездимир Трипковић“ Латвица, Ариље

„Мито Игумановић“ Косјерић

„Стеван Јоксимовић“ Рогачица, Бајина Башта

„Свети Сава“ Бајина Башта

„Слободан Секулић“ Ужице

„Алекса Дејовић“ Севојно

„Душан Томашевић Ћирко“ Велика Жупа, Пријепоље

„Душан Јерковић“ Костојевићи, Бајина Башта

ЗАЈЕЧАР

„Митрополит Михаило“ Сокобања

„Хајдук Вељко“ Корбово, Кладово

„С. Миљковић“ Брестовац, Бор

„Ђура Јакшић“ Сумраковац , Бољевац

„Љубица Јовановић Радосављевић“ Подвршка, Кладово

„Ђура Јакшић“ Зајечар

„Вук Караџић“ Кладово

„Хајдук Вељко“ Штубик, Неготин

„Вук Караџић“ Д. Милановац, Мајданпек

„Ђ. Симеоновић“ Подгорац, Бољевац

„В. Петковић Дис“ Грљан, Зајечар

„Љ. Радосављевић Нада“ Зајечар

„Вук Караџић“ Велики Извор, Зајечар

„Ђура Јакшић“ Кривељ, Бор

„Д. Обрадовић“ Вражогрнац, Зајечар

КРАЉЕВО

„Д. Обрадовић“ Врба, Краљево

„Младост“ Врњци, Врњачка Бања

„Милун Ивановић“ Ушће, Краљево

“Петар Николић” Самаила,Краљево

,,Јосиф Панчић“ Баљевац на Ибру, Рашка

ВАЉЕВО

„Свети Сава“ Памбуковица, Уб

„Рајко Михаиловић“ Бањани

„Јеврем Обреновић“ Шабац

„Доситеј Обрадовић“ Волујац, Шабац

„Краљ Александар Карађорђевић“ Прњавор, Шабац

„Браћа Рибар“ Доња Борина, Мали Зворник

„Стеван Филиповић“ Дивци, Ваљево

„Милан Ракић“ Мионица

„Миле Дубљевић“ Лајковац

„Жика Поповић“ Владимирци

„Јован Цвијић“ Дебрц, Владимирци

„14. октобар“ Драгинац, Лозница

„Степа Степановић“ Текериш, Лозница

Ж. Јовановић Шпанац Бела Црква

НОВИ САД

„Жарко Зрењанин“ Обровац, Б. Паланка

„Ђорђе Натошевић“ Н. Сланкамен, Инђија

„Д. Радосављевић-Народ“ Мачванска Митровица, Сремска Митровица

„Сава Шумановић“ Ердевик, Шид

„Петефи Шандор“ Бечеј

„Бранко Радичевић“ Савино Село, Врбас

„П. Петровић Његош“ Врбас

„Милица Стојадиновић Српкиња“ Врдник, Ириг

„Бранко Радичевић“ Кузмин, С. Митровица

„23 Октобар“ Голубинци, Стара Пазова

„Милан Хаџић“ Војка, Стара Пазова

„Вук Караџић“ Адашевци, Шид

„Сремски фронт“ Шид

„Јован Поповић“ Нови Сад

„Вељко Влаховић“ Нови Сад

„Вук Караџић“ Нови Сад

„Вељко Дугошевић“ Браничево, Голубац

„Сава Ковачевић“ Михајловац, Смедерево

„Јован Шербановић“ Крепољин, Жагубица

„Угрин Бранковић“ Кучево

„Милош Савић“ Лучица, Пожаревац

„Надежда Петровић“ Велика Плана

„ИИ шумадијски одред“ Марковац, Велика Плана

„Јован Шербановић“ Рановац, Петровац на Млави

„Вељко Дугошевић“ Турија, Кучево

СОМБОР

„Д. Обрадовић“ Сомбор

„М. Антић“ Чонопља, Сомбор

„Вук Караџић“ Бајмок, Суботица

„Вук Караџић“ Црвенка, Кула

„Мирослав Антић“ Оџаци

„Б. Радичевић“ Стапар, Сомбор

„Моша Пијаде“ Пачир, Б. Топола

„Ратко Павловић Ћићко“ Ратково, Оџаци

„А. Шантић“ А. Шантић, Сомбор

„Вук Караџић“ Криваја, Б. Топола

КРАГУЈЕВАЦ

„Свети Сава“ Топоница, Кнић

„Ђура Јакшић“ Крагујевац

„Живко Томић“ Доња Шаторња, Топола

„Јулијана Ћатић“ Страгари, Крагујевац

„Вук Караџић“ Кнић

„Светозар Марковић“ Крагујевац

„Веља Герасимовић“ Венчане, Аранђеловац

„Љ. Љуба Ненадовић“ Раниловић, Аранђеловац

„Свети Сава“ Баточина

„Сретен Младеновић“ Десимировац

„Карађорђе“ Рача

КОСОВСКА МИТРОВИЦА

„Д. Максимовић“ Косовска Каменица

ЛЕСКОВАЦ

„Георги Димитров“ Босилеград

„Стојан Љубић“ Косанчић, Бојник

„В. Стефановић Караџић“ Левосоје, Бујановац

„Свети Сава“ Владичин Хан

„1. мај“ Вртогош, Врање

„Вук Караџић“ Печењевце, Лесковац

„Вук Караџић“ Сурдулица

„Ј. Јовановић Змај“ Сурдулица

„Браћа Миленковић“ Шишава, Власотинце

„Бора Станковић“ Јелашница, Сурдулица

„Партизански дом“ Доњи Бучумет, Медвеђа

„Аца Синадиновић“ Предејане, Лесковац

„Вук Караџић“ Лебане

ЈАГОДИНА

„Душан Поповић“ Белушић, Рековац

„Радоје Домановић“ Параћин

КРУШЕВАЦ

„Иво Лола Рибар“ Александровац

„Бранко Радичевић“ Разбојна, Брус

„Раде Додић“ Милутовац, Трстеник

НИШ

„Д. Обрадовић“ Медијана, Ниш

„Иван Вушовић“ Ражањ

„С. Младеновић Мика“ Палилула, Ниш

„Ћеле кула“ Медијана, Ниш

„Вук Караџић“ Витошевац, Ражањ

„Надежда Петровић“ Сићево

“ Јован Јовановић Змај Алексиначки Рудник, Алексинац

„Ђура Јакшић“ Јелашница, Нишка Бања

„Др Зоран Ђинђић“ Брзи Брод, Медијана, Ниш

„Вук Караџић“ Медијана, Ниш

„Стојан Новаковић“ Блаце

„Душан Радовић“ Пирот

„Младост“ В. Боњинце, Бабушница

„Христо Ботев“ Димитровград

„Милић Ракић Мирко“ Прокупље

„С. Мирковић Ненад“ Мала Плана, Прокупље

„Бранко Радичевић“ Габровац, Ниш

„Бранислав Нушић“ Доња Трнава, Ниш

„Лела Поповић“ Миљковац, Ниш

ЧАЧАК

„Степа Степановић“ Горња Горевница, Чачак

„Божо Томић“ Пријевор, Чачак

„Бранислав Петровић“ Слатина

„ Свети ђакон Авакум“ Трнава, Чачак

„22.децембар“ Доња Трепча, Чачак

„Десанка Максимовић“ Враћевшница, Горњи Милановац

„Иво Андрић“ Прањани, Горњи Милановац

“Арсеније Лома“ Рудник, Горњи Милановац

„Котража“ Котража, Лучани

„Милан Благојевић“ Лучани

„Марко Пајић“ Вича, Лучани

„Горачићи“ Горачићи, Лучани

“Вук Караџић“ Каона, Лучани

„Сретен Лазаревић“ Прилике, Ивањица

„Кирило Савић“ Ивањица

„Проф. др Недељко Кошанин“ Девићи, Ивањица

„Милинко Кушић“ Ивањица

„Мајор Илић“ Кушићи, Ивањица

„Вучић Величковић“ Међуречје, Ивањица

„Мићо Матовић“ Катићи, Ивањица

Када је реч о јесењем распусту, ђаци су остали ускраћени за један дан, па ће се у новембру, уместо четири дана као досад, одмарати три. Они ће предах направити за дане викенда, 9. и 10. новембра, и у понедељак, 11. новембра, када се обележава државни празник Дан примирја у Првом светском рату.
https://www.espreso.rs/data/images/2019/08/16/10/615449_kalendar_ff.jpg?ver=1565942659

Зимски распуст поново ће имати два дела, први део ће почети 28. децембра и трајаће до 7. јануара, док ће други део распуста трајати од 3. до 18. фебруара.

Ученици основних школа ће на пролећном распусту бити од 13. до 20. априла, а средњошколци од 15. до 20. априла.

ЂАЦИ ЋЕ ИМАТИ 3 РАСПУСТА! Од ове године измене у ШКОЛСКОМ КАЛЕНДАРУ

Друго полугодиште траје од 18. фебруара до 2. јуна за матуранте, а до 16. јуна за остале ученике. Средњошколци се распуштају 19. јуна, а матуранти ће се распустити између 22. и 29. маја.

Prijepolje INFO

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR