недеља, јун 16, 2024
NaslovnaINFOPočinje rad „Pronađi me“ sistema: Građani će biti obaveštavani SMS-om o nestalom...

Počinje rad „Pronađi me“ sistema: Građani će biti obaveštavani SMS-om o nestalom detetu

Srbija danas uvodi sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe, poznat pod imenom „Pronađi me“. Ovaj sistem, koji već postoji u mnogim zemljama sveta, pod nazivom „Amber alert,“ ima za cilj brzu mobilizaciju građana i svih relevantnih institucija kako bi se pružila pomoć u potrazi za nestalim detetom.

U slučaju nestanka deteta, sistem „Pronađi me“ će u prvoj fazi uključiti medije koji će prekinuti svoje redovno emitovanje programa svakih 30 minuta tokom prvih osam sati od nestanka deteta. U tim emitovanjima, javnosti će biti prikazana fotografija nestalog deteta, zajedno s osnovnim informacijama o nestanku.

Mobilni operateri će takođe biti angažovani u širenju obaveštenja. Korisnici mobilnih telefona će primiti SMS poruku sa informacijama o nestalom detetu.

Druge relevantne institucije, kao što su „Putevi Srbije,“ aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice, objavljiivaće informacije o nestalom detetu na svojim ekranima.

Odgovornost za pokretanje i prekid sistema „Pronađi me“ biće u nadležnosti policije.

Danas će se u Palati „Srbija“ održati prezentacija ovog sistema i njegovo puštanje u rad. Ceremoniji će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić. Građanima će biti demonstrirano kako će sistem funkcionisati u slučaju nestanka deteta u Srbiji.

Sistem „Pronađi me“ predstavlja značajan korak ka bržem i efikasnijem reagovanju u slučaju nestanka maloletnih osoba, sa ciljem njihovog sigurnog pronalaska i vraćanja njihovim porodicama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije danas je podelilo uvid u način na koji se vrši potraga za osobama koje su nestale, pružajući javnosti uvid u postupke i metode koje primenjuju u ovim delikatnim situacijama.

Prema podacima MUP-a, godišnje se prijavi nestanak oko 1.000 ljudi u Srbiji. Od tog broja, oko 35% čine starije osobe, kod kojih potraga može biti komplikovanija, prema rečima stručnjaka, piše RTS

Međutim, ohrabrujući podatak je da čak 98% nestalih osoba bude pronađeno. Brzina reakcije je ključna, a prve informacije o nestanku i iskazi svedoka igraju značajnu ulogu.

Filip Furtula, inspektor Odeljenja za potrage u MUP-u, objašnjava da se sistem aktivira čim podnosilac prijave dođe u policijsku stanicu i prijavi nestanak. Nakon toga, MUP koristi svoj informacioni sistem za raspisivanje potrage. Takođe, obaveštavaju se sve policijske stanice na teritoriji gde je nestala osoba.

Prvi korak u potrazi je razgovor sa članovima porodice, prijateljima i svim osobama koje mogu pružiti informacije o nestaloj osobi. Važno je istražiti sve događaje koji su prethodili nestanku, pri čemu se svaki detalj smatra značajnim i proverava se.

Proces potrage uvek počinje izjavama osoba koje su prijavile nestanak. Skupljaju se fotografije, opis nestale osobe i podaci o tome gde je osoba viđena poslednji put i sa kim je bila u kontaktu.

Iako se otmica često prva pomisao porodica, inspektor Furtula ističe da se to retko dešava.

Kada se radi o nestanku starijih osoba, situacija je obično komplikovanija. To su često osobe koje pate od psihičkih poremećaja, demencije, senilnosti ili drugih bolesti. Njihova nepredvidljivost i dezorijentisanost čine takve slučajeve izazovnijim za potragu.

Važno je napomenuti da je potraga za nestalima po novim zakonima započinje odmah, čime su minuti postali ključni. Do 2015. godine, policija je čekala 24 ili 48 sati pre nego što bi pokrenula potragu nakon prijave nestanka. Nakon promene pravila, proces potrage počinje odmah, a nestale osobe se obično pronalaze nakon nekoliko dana.

Jedan od ključnih faktora u uspešnoj potrazi je saradnja sa svima u zajednici, bilo da su to komšije, poznanici, trgovci ili prolaznici. Svaka informacija može biti od ključnog značaja u potrazi i policija ohrabruje saradnju građana u ovim delikatnim situacijama.

RTS

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR