петак, мај 24, 2024
NaslovnaNOVA VAROŠОпштина поклонила Дому здравља опрему за гинекологију

Општина поклонила Дому здравља опрему за гинекологију

Општина Нова Варош поклонила је Дому здравља савремену медицинску опрему која ће се користити за потребе службе гинекологије. Донација је вредна 500.000 динара, а захваљујући новој апаратури, у локалној здравственој установи подићи ће се квалитет здравствене заштите жена.

Запослене у гинеколошкој служби, у чијим се ординацијама годишње обави преко 11.000 прегледа, посебно су обрадовала два апарата – кардиотокограф и микроскоп за цитолошку амбуланту.

-Реч је о савременој и квалитетној апаратури неопходној у раду гинекологије, а на коју се може рачунати на дуже стазе. Кардиотограф је намењен за праћење трудноће у трећем триместру, посебно утеринске активности и срчане акције плода, док је специјализовани микроскоп важан за цитолошке прегледе осносно скрининг грлића материце– каже начелник Службе за здравствену заштиту жена др Горан Михајловић и додаје да је у оквиру ове донације допремљен и разноврсни сет од педесетак гинеколошких инструмената који се свакодневно користе у раду. Међу њима су спекулуми, пинцете, пеани, маказе и други специјализовани део инструментарија.

Директор нововарошког Дома здравља др Бранко Поповић каже да је ова последња донација само једна у низу јер је Општина Нова Варош током 2018.за унапређење здравства из локалног буџета утрошила око 5.000.000 динара, колико ће се издвојити и у овој години.

-План је да се инвестициони циклус у Служби за здравствену заштиту жена заврши набавком савременог гинеколошког стола, са рефлекторима и свом пратећом опремом. Очекујемо и да нам држава помогне при куповини модерног и квалитетног видео-колпоскопа, такође врло важног за ову амбуланту –истиче др Поповић, уз оцену да је унапређење квалитета рада гинекологије део заједничке стратегије локалне самоуправе и Дома здравља да се у фокус стави очување здравље жена, превенција тешких обољења и брига о потомству.

Значајна улагања у нововарошко здравство планирана су и током 2019, кажу у руководству ове установе. Проширење паркинг простора, набавка специјализованог возила за хемодијализу (са седам седишта), нових ЕКГ апарата за потребе служби хитне помоћи и педијатрије , као и наставак улагања у опрему неопходну за лабораторију, стоматологију и болничка одељења, само су неки од пројеката које би Дом здравља требало да реализује током следеће године.

-Покушаћемо да од државе добијемо „зелено светло“ за пројекат замене комплетне кровне конструкције на старој згради у оквиру здравственог комплекса. Вредност радова процењује се на око 20.000.000 динара – наглашава директор Дома здравља др Бранко Поповић.

http://www.varoske.net

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR