четвртак, јул 25, 2024
NaslovnaINFOНајновија прогноза за почетак 2023.

Најновија прогноза за почетак 2023.

Познати метеоролог Марко Чубрило објавио је детаљну прогнозу времена за наредне дане, а како наводи, пред нама је бар још 10 до 14 дана веома топлог времена.

– Данас и сутра необично топло уз максимуме који би у понедељак понегде над фенским деловима региона могли бити и око +20 степени Целзијуса, што су максимуми типични за почетак априла. Узрок врло топлом времену је серија снажних циклона који се ношени западном млазном струјом у серијама премештају преко западне, северне и дела средишње Европе. У исто време наш део Европе захвата јак и стабилан антициклон преко којег ка пространом пољу ниског притиска на северу и западу струји веома топао ваздух – најаве су, а ово је Само су у уторак очекује премештање ослабљеног хладног фронта који би нам донео пролазно погоршање, кишу и незнатно захлађење, а снега би у уторак после подне на кратко могли имати само највиши планински врхови, преко 1000мнв. Ветар би у уторак на кратко окренуо на северозападни смер.

Максимуми у уторак од +5 до +10 степени Целзијуса, што је и даље знатно изнад просека. Средином следеће недеље ново јачање антициклона. Јутра мало хладнија, понегде уз слаб, приземан мраз, али током дана поново релативно топло уз пролећне температуре које би се око 30.01. требале кретати од +8 до +14 степени Целзијуса. Слаба киша је могућа 30.12. док ће за сам дочек 2023 уз суво време минимуми бити од +1 до +7 степени Целзијуса, а снега неће бити ни на једној планини региона.

Прогноза за почетак 2023. године
Наставља се доминација јаког антициклона уз титпичне пролечне вредности температуре које би се кретале од +7 до +15 степени Целзијуса. Око 4. јануара би се језгро антициклона могло поставити тачно над нас те би то могло донети чешчу појаву магле, температурне инверзије и “вештачке зиме”, док би планине и даље имале пролећно време – и каже даље:

– Све до око 7. јануара у овом моменту нема најаве за измену синоптике и тек око тог датума стооји вероватноћа да језгро антициклона крене на север, ка Скандианвији и северозападу Европе што би ка нама могло покренути знатно хладнији ваздух из Русије. Хоће ли се то заиста и десити и у колико се деси, да ли ће главина хладног продора ићи ка нама уз циклогнезу над Јадраном за сада нема смисла ни причати јер је ово потенцијално захлађење за сада присутно само на непоузданим, дугорочним, прорачунима.

Извор: Информер.рс

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR