понедељак, 2 октобра, 2023
HomeSRBIJAApel roditeljima da ne snimaju decu da bi dokazali kršenje mera

Apel roditeljima da ne snimaju decu da bi dokazali kršenje mera

Ministarstvo prosvete apeluje na roditelje da neovlašćeno ne fotografišu i ne snimaju decu u školama kako bi dokazali da postoje oni koji se ne pridržavaju propisanih epidemioloških mera.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da se u javnosti pojavila netačna informacija da građani upućuju Ministarstvu predstavke sa neovlašćenim snimcima učenika kao dokazima da postoje nesavesni đaci, nastavnici i roditelje koji se ne pridržavaju propisanih mera u školama.

„Ministarstvu prosvete i Školskoj upravi Beograd, Sektoru za inspekcijske poslove nisu upućene prijave sa takvim sadržajem i materijalom“, ističe se u saopštenju.

Ipak, Ministarstvo apeluje na roditelje da neovlašćeno ne fotografišu i ne snimaju decu u školama, jer je snimanje maloletnih lica bez saglasnosti roditelja zabranjeno i povlači krivičnu odgovornost.

Ministarstvo dodaje da nema mehanizam da spreči da pojedini roditelji obilaze škole i neovlašćeno snimaju decu i škole.

O nepoštovanju epidemioloških mera u školama i domovima građani se obraćaju direktno Ministarstvu i prosvetnoj inspekciji, ali i preko Kontakt centra republičkih inspekcija Vlade Srbije.

„Do sada je upućen mali broj takvih predstavki i ni jedna nije sadržala neovlašćene snimke ili fotografije“, navodi Ministarstvo.

Kada je reč o kontroli epidemioloških mera, prosvetna inspekcija sprovodi preventivne savetodavne posete i nenajavljene kontrole ustanova obrazovanja, kako bi proverile da li se mere poštuju. Osim toga, redovno se održavaju i aktivi direktora.

Ministarstvo upozorava da nesavesno postupanje svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu u pogledu poštovanja epidemioloških mera predstavlja povredu radne obaveze zaposlenog, odnosno, povredu obaveze učenika i povlači disciplinsku odgovornost, dok su za nesavesne direktore predviđene i najstrože mere poput razrešenja.

Šarčević: Prosvetna inspekcija dovoljan alat
Ministar Mladen Šarčević istakao je da je jedini dostupan i dovoljan alat resornog ministarstva prosvetna inspekcija.

„Međutim, radi se na prevenciji, odnosno, savetnici školskih uprava posećuju škole, a redovno se održavaju i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola. Za slabosti koje se primete najpre se daju opomene. Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale“, naveo je ministar.

Dodao je da je u toku prošle nedelje bilo devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedelje nijedna.

„Podaci o malom broju zaražene dece su dobar pokazatelj da možemo da nastavimo sa primenom ovog modela nastave“, rekao je Šarčević.

Izvor: rts.rs

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR