четвртак, 28 септембра, 2023
HomeINFOПозив да се поштују основна права и слобода српског народа и његове...

Позив да се поштују основна права и слобода српског народа и његове Цркве на Косову и Метохији

Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија, који је по редовном програму требало да данас у поподневним часовима стигне у седиште Српске Православне Цркве, манастир Пећку Патријаршију, на административном прелазу Мердаре су зауставили органи власти у Приштини и саопштили да му је забрањен улазак у Покрајину.

Са становишта људских права и верских слобода било ког човека, оваква одлука је неразумна и апсолутно неприхватљива.

Патријарх апелује на оне факторе који имају реалну власт на Косову и Метохији да, у складу са њиховим прокламовањем људских права и слобода, на делу покажу да таквих основних права и слобода нису лишени српски народ и његова Црква. То значи да се, на подручју на коме имају пуну контролу, поглавару Српске Православне Цркве омогући богослужење у првом, актуелном и историјском седишту Српске Православне Цркве. То богослужење је молитва за сав свет, за све људе, а пре свега за локалну заједницу, за Србе и Албанце, за помирење и мир међу њима.

Патријарх зна да је српски народ, посебно на Косову и Метохији, са великим огорчењем примио ову вест, али апелује да се не дозволи да ова провокација постане изговор за даље угрожавање нашег народа и његових светиња. Патријарх неће оставити свој народ и учиниће све што је могуће да се са њим сретне и да се са њим заједно помоли Богу што пре буде могуће.

Извор: Информативна служба СПЦ

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR