четвртак, јул 25, 2024
NaslovnaINFOKod javnih nabavki ponuđačima treba dokaz da nisu osuđivani

Kod javnih nabavki ponuđačima treba dokaz da nisu osuđivani

Od 1. jula počeće da se primenjuje novi Zakon o javnim nabavkama usvojen u Skupštini Srbije krajem prošle godine, što praktično znači da će dve strane u postupcima kupovine – naručioci i ponuđači – za nekoliko dana morati da se pridržavaju novih pravila.

Najveća novina što će postupak i administracija javne nabavke biti pojednostavljeni pa time i troškovi postupka niži.

Biće uvedeno elektronsko podnošenje ponuda i prijava za učešće, odnosno kompletno sprovođenje procedure javne nabavke ići će preko internet platforme portala javnih nabavki.

Svaki ponuđač, po novom zakonu, podnosiće Izjavu o ispunjenosti uslova, koja zamenjuje razne potvrde koje je do sada morao da sakuplja od različitih nadležnih organa. Tom izjavom formalno će potvrditi da ispunjava kriterijume i da nije u situaciji koja ga može isključiti iz postupka javne nabavke.

Ugovor se, po novom zakonu, dodeljuje ekonomski najpovoljnijoj ponudi na osnovu odnosa cene i kvaliteta. Novina je i da će se bez obzira na vrednost nabavke primenjivati isti postupci javne nabavke, s tim što se za nabavke većih vrednosti primenjuju duži rokovi za dostavljanje ponuda i prijava za učešće. Odredbe zakona neće se primenjivati na nabavku dobara, usluga i sprovođenje konkursa za dizajn čija je procenjena vrednost manja od milion dinara, kao i nabavku radova čija je procenjena vrednost manja od tri miliona dinara.

Ipak, i kada ne postoji obaveza primene zakona, predviđena je obavezna primena načela javnih nabavki, na način koji je primeren okolnostima konkretne nabavke.

Nova regulativa uvodi i Partnerstvo za inovacije. To je nov postupak javne nabavke koji bi trebalo da omogući i ubrza javne nabavke u slučaju potrebe za inovativnim dobrima, radovima ili uslugama koje nisu dostupne na tržištu, i treba da doprinese razvoju i integraciji transportnih, energetskih, informacionih, komunikacionih i drugih tehnologija u pojedinim sektorima i promovisanje znanja i novih tehnologija u oblasti zdravstva i kulture. Paralelno sa stupanjem na snagu Zakona o javnim nabavkama istećiće rok do kada su pravna lica i preduzetnici koji se vode u Registru ponuđača kod Agencije za privredne registre (APR) morali da dostave potvrde da nisu osuđivani u proteklih pet godina, da su plaćali porez i obavezno socijalno osiguranje i da nisu u kaznenoj evidenciji MUP-a.

Naime, do 1. jula svi ponuđači registrovani u APR-u po prethodnom zakonu, moraju da podnesu Zahtev za izdavanje potvrde o nepostojanju osnova za isključenje iz postupka javnih nabavki i predviđene dokaze, od sudova, Poreske uprave, lokalnih samouprava i policije. Oni koji to ne učine, biće brisani iz Registra ponuđača po službenoj dužnosti, dok će za ponovni upis morati da dostave dokumentaciju koju propisuje novi zakon.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR