недеља, мај 26, 2024
NaslovnaINFOНерадни дани од 1. до 6. маја, спојени празник рада и Васкрс

Нерадни дани од 1. до 6. маја, спојени празник рада и Васкрс

Грађани Србије за првомајске празнике и Ускрс имаће мини одмор, јер многи неће радити од 1. до 6. маја.

Нерадни дани за Међународни празник рада биће 1. и 2. мај, а на то се ове године надовезују и ускршњи празници за вернике православне вероисповести, јер се Ускрс обележава од 3. маја, када је Велики петак до 6. маја, другог дана Ускрса.

Осим нерадних дана за Ускрс, до краја године запослени ће имати права на још један слободни дан 11. новембра, када се обележава Дан примирја у Првом светском рату, а пада у понедељак.

Православни верници такође имају право за слободан дан када обележавају крсну славу.

Католички хришћани Ускрс су славили од 29. марта. Поред ускршњих празника, нерадан дан за њих је и 25. децембар, када обележавају Божић.

Уколико један од датума када се празнују државни празници падне у недељу, не ради се првог наредног радног дана, али се то не примењује када су у питању верски празници, осим у случају Ускрса, који се увек прославља у недељу.

Припадници различитих верских заједница имају право на слободан дан кад њихова верска заједница обележава неки празник.

Према годишњем календару државних и верских празника, Дан победе, 9. мај се обележава радно, док је 16. јун Први дан Курбанског бајрама за припаднике исламске заједнице нерадан дан.

Видовдан, 28. јуна обележава се радно, док Јом Кипур за припаднике јеврејске заједнице обележава се 12. октобра и нерадни је дан.

Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату обележава се радно 21. октобра, а Дан примирја у Првом светском рату обележава се 11. новембра и нерадни је дан.

У 2024. години има укупно 12 нерадних дана, од којих је пет већ искоришћено.

За Нову годину је празновано 1. и 2. јануара, за Божић 7. јануара, а још два слободна дана била су за Сретење – 15. и 16. фебруара.

Два празника – Дан рада и Ускрс били су спојени последњи пут 2021. године, када је Велики петак био 30. априла, Празник рада у суботу 1. маја, као и Велика субота, а Васкрс се прослављао 2. и 3 маја.

Што се тиче ученика, за њих пролећни распуст почиње од данас, а у клупе се враћају у уторак, 7. маја.

Пролећни распуст обухватиће и првомајске и васкршње празнике и тиме ће ђаци имати укупно 10 слободних дана.

Ђаци који похађају основне и средње школе на територији Војводине су имали распуст од 28. марта па до 3. априла.

Међутим, ученици у Војводини имаће нових неколико дана предаха. Њихов нови мини распуст почиње 1. маја, а у клупе се враћају такође 7. маја.

Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR