среда, јун 19, 2024
NaslovnaREGIONKako su meteorolozi najavili, nevreme praćeno jakim pljuskovima počelo je u Beogradu

Kako su meteorolozi najavili, nevreme praćeno jakim pljuskovima počelo je u Beogradu

Kako su meteorolozi najavili, nevreme praćeno jakim pljuskovima počelo je u Beogradu. Snažni naleti vetra najavili su obilnu kišu i nevreme koje je iznenadilo Beograđane.

RHMZ je danas ranije najavio da će pojedine delove Srbije pogoditi nevreme praćeno drastičnim padom temperature, orkanskim vetrom, a u pojedinim delovima Srbije i snegom i vejavicom, polako pristiže u našu zemlju, prvo u Vojvodinu, a zatim će se spuštati ka Beogradu i dalje južnije.

Već od 15 časova kiša će zahvatiti Vojvodinu, ali i centralne delove Srbije.

Kako su ranije najavili meteorolozi, u naredna 24 sata očekuje se da temperatura padne u pojedinim delovima Srbije i za 15 do 20 stepeni, a zbog jakog vetra na planinama se mogu očekivati snežni nanosi do 70 centimetara.

Slično vreme, samo bez padavina, zadržaće se sve do kraja nedelje, kada će maksimalna dnevna temperatura biti tek koji stepen iznad nule. Posle tri hladna dana, za subotu i nedelju prognozirani su ponovo skok temperature i sunčano vreme.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj objašnjava da ćemo u utorak biti svedoci prave vremenske klackalice, jer će temperatura u toku dana spasti sa 20 na svega pet stepeni.

– Do popodneva u većini Srbije biće toplo i sunčano nalik prolećnom vremenu. Tako će temperature u pojedinim mestima centralne i južne Srbije ići i do 20. podeoka. Međutim, onda sledi pravi vremenski preokret! U drugoj polovini dana stiže nam prava hladna zima, koja će doneti drastičan pad temperature od čak 15 stepeni, olujni vetar i sneg – kaže Sovilj i dodaje:

– Već tokom popodneva počeće da pada kiša u Vojvodini, a veoma brzo proširiće se i na ostale krajeve naše zemlje. Uporedo sa kišom pašće i temperatura, i to za čak 15 stepeni, pa će se merenja kretati od nula do pet stepeni. Uz to, činiće nam se da je još hladnije nego što jeste zbog jakog severozapadnog vetra, koji će na momente duvati i olujnom brzinom. Kiša će u brdsko-planinskim predelima već predveče preći u sneg, a u toku noći sneg će vejati i u gradovima širom Srbije. U centralnim i južnim krajevima napadaće sneg visine od pet do 20 centimetara, dok će na planinama visina snežnog pokrivača biti još veća, a očekuju se i snežni nanosi. Od srede pa sve do nedelje biće hladno, sa maksimalnim merenjima od nule do pet stepeni. Biće uglavnom suvo, jedino će u noći između četvrtka i petka padati susnežica i sneg, ali dosta manjim intenzitetom nego što će to biti slučaj noćas.

Sa njim je saglasan i meteorolog „Weather2Umbrelle“ Đorđe Đurić, koji napominje da nam od vikenda zima ponovo okreće leđa, stiže sunce i skače temperatura.

– Nakon nekoliko izrazito hladnih dana tokom ove sedmice, u nedelju će doći do postepenog porasta temperature, pa će živa u termometru dostići 15. podelak. Tokom sledeće nedelje neće biti novih padavina, a iz dana u dan temperatura će rasti – kaže Đurić.

Zagreb je danas pogodilo snažno nevreme praćeno kišom i jakim vetrom.

Snažan vetar lomio je grane, a za sada nije poznato da li je negde pričinjena veća šteta.

Nevreme je iznenadilo Zagrepčane jer u jutarnjim satima ništa nije nagoveštavalo da će biti oluje, prenosi hrvatski portal „Jutarnji“.

Meteorolozi su, međutim, upozoravali da se očekuju promena vremena i osetan pad temperature.

Oluja je protutnjala i severnim delom Hrvatske.

Varaždinski portal je objavio da je jak vetar iščupao veliko stablo kod Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, dodajući da niko nije povređen.

Nevreme je i u Rijeci.

Očekuje se da će udari vetra biti od 60 do 100 kilometara na sat, što je retkost za kopneni deo Hrvatske.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR