• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Prijepolje info
уторак, јун 17, 2025
ADVERTISEMENT
  • Prijava
  • INFO
  • ČITAOCI REPORTERI
  • CRKVE I MANASTIRI
  • TURIZAM
  • VREME
  • ZLATIBOR
  • AGROSAVETNIK
  • O NAMA
  • Marketing
  • Impressum
Nema rezultata
Vidi sve rezultate
  • INFO
  • ČITAOCI REPORTERI
  • CRKVE I MANASTIRI
  • TURIZAM
  • VREME
  • ZLATIBOR
  • AGROSAVETNIK
  • O NAMA
  • Marketing
  • Impressum
Nema rezultata
Vidi sve rezultate
Nema rezultata
Vidi sve rezultate
Početna ZANIMLJIVOST

Ekstremno prerađena hrana skraćuje život

Mirjana Dosković Autor: Mirjana Dosković
фебруар 21, 2019
in ZANIMLJIVOST
0
0
Podelite
0
Pregled
Share on FacebookShare on Twitter

Rezultati velike studije francuskih naučnika pokazali su da su osobe koje konzumiraju veću količinu ekstremno prerađene hrane poput gaziranih pića, industrijskog hleba, gotovih jela, gotovih pilećih medaljona ili mesnih prerađevina izložene povećanom riziku od preuranjene smrti.

Ali kako se pomenute namirnice često povezuju s ostalim nezdravim navikama poput pušenja ili nedostatka fizičke aktivnosti, naučnici kažu da je potrebno obaviti dodatna istraživanja da bi se slika u potpunosti zaokružila. Odnos između ishrane i bolesti je obično složen i rezultati istraživanja često se pogrešno tumače.

ADVERTISEMENT

Rezultati francuskih naučnika, objavljeni su prošli nedelje u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine pokazuju da se povećanjem udela ekstremno prerađenih namirnica u ishrani za samo 10 odsto rizik od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka povećao za 15 odsto.

Radi se o preterano obrađenim i visokokaloričnim namirnicama s previše soli, šećera, ugljenih hidrata, zasićenih masti, pojačivača ukusa i ostalih aditiva od kojih su neki kancerogeni.

Reč je uglavnom o jelima u čijem su industrijskom procesu proizvodnje korišćeni procesi poput hidrogenizacije, hidrolize, ekstruzije ili prethodna obrada prženjem.

Ne smeju se zaboraviti ni jela s dodatim bojama, emulgatorima, pojačivačima ukusa i ostalim aditivima. Mnogi sadrže vrlo malo vitamina i vlakana.

Od ranije je poznato da ekstremno prerađena hrana povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti, karcinoma, dislipidemije i arterijske hipertenzije. Na osnovu nekolikostepeni industrijske prerade isti tim francuskih naučnika je prošle godine proučavao uticaj konzumiranja prerađene hrane na razvoj karcinoma.

U skladu s NOVA sistemom klasifikacije hrane koji priznaju svetske zdravstvene organizacije, među njima i UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), hrana se, u zavisnsoti od stepena prerade kategorizuje u četiri grupe – niska ili nikakva prerada, korišćenje dodataka u pripremi hrane, prerada hrane i ekstremna prerada. Naučnici ističu da je najopasnija za zdravlje grupa ekstremno prerađene hrane, koja se svrstava u četvrtu skupinu NOVA-inog sistema klasifikacije hrane.

Za razliku od ekstremno prerađene, minimalno prerađena hrana i nakon obrade zadržava i izgled i nutrijente. U ovu grupu, npr. spadaju prethodno naseckano i za prodaju pripremljeno voće i povrće pakovano u vrećicama kao salata ili sveže zamrznuto. Tu su još i konzervirana tuna i pasulj, kao i paradajz u konzervi.

Nasuprot tome kompoti s voćem s dodatim šećerom spadaju u grupu prerađene hrane, ali voćni deserti s dodatim šećerom, bojama i sredstvima za teksturiranje smatraju se ekstremno prerađenom hranom. Zasoljeno meso spada u prerađenu hranu, ali dimljeno meso s dodatim nitrititima i konzervansima klasifikuje se u ekstremnno prerađenu hranu.

ADVERTISEMENT

Studija francuskih naučnika sprovedena je između 2009. i 2017. godine, a u njoj je učestvovalo oko 45.000 ispitanika starijih od 45 godina.

Naučnici su ustanovili da ekstremno prerađenu hranu češće konzumiraju grupe ljudi s nižim primanjima, podsetila je profesorka Nita Foruhi s Medicinskog fakulteta Univerziteta Kembridž.

„Konzumiranje ekstremno prerađene hrane odraz je i društvenih nejednakosti. Nesrazmerno je češće konzumiraju osobe s nižim primanjima ili nižeg nivoa obrazovanja, a neretko i osobe koje žive same“, rekla je.

„Takve namirnice su kupcima privlačnije jer su jeftinije, a zbog visokog sadržaja šećera, soli i zasićenih masnoća vrlo su ukusne i široko dostupne. Potrebno je učiniti više na socio-ekonomskim razlikama da bi se ovakve nejednakosti rešile. To je još jedan aspekt ovog istraživanja o kojem bi trebalo razmisliti.“

Related

Mirjana Dosković

Mirjana Dosković

Оставите одговор Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Posetite Prodavnicu INFO SHOP PRIJEPOLJE UL; Ljubiše Miodragović 29 d ( Pljevaljska petlja)

meteoblue
  • U trendu
  • Komentari
  • Najnovije
LIDL TRAŽI RADNIKE U PRIJEPOLJU

LIDL TRAŽI RADNIKE U PRIJEPOLJU

фебруар 10, 2025

UHAPŠENO PET SAOBRAĆAJACA

фебруар 19, 2025

Vatra progutala porodičnu kuću u selu Hisardžik

децембар 28, 2024
Obustava saobraćaja zbog završnih radova na kružnom toku na Kolovratu

Obustava saobraćaja zbog završnih radova na kružnom toku na Kolovratu

фебруар 5, 2025
LIDL TRAŽI RADNIKE U PRIJEPOLJU

LIDL TRAŽI RADNIKE U PRIJEPOLJU

16
Obustava saobraćaja zbog završnih radova na kružnom toku na Kolovratu

Obustava saobraćaja zbog završnih radova na kružnom toku na Kolovratu

3
PLANSKA ISKLJUČENJA STRUJE ZA PONEDELJAK I UTORAK

Bez električne energije biće trafostanica Zebuđa, Lučice, Sopotnica, Divci, Gračanica.

2

ZA UZNEMIRAVANJE SMS PORUKAMA KAZNA 100.000 DINARA!U Srbiji usvojen novi ZAKON, slanje komercijalnih poruka SAMO UZ SAGLASNOST!

1
Ruka Svetog Save svečano dočekana u manastiru Mileševi

Ruka Svetog Save svečano dočekana u manastiru Mileševi

јун 9, 2025
Martinović otkupljivačima malina: Doplatite proizvođačima razliku u ceni

Потражња за берачима малина расте, иако је род подбацио

јун 9, 2025
Објављени званични резултати избора у Косјерићу на сајту РИК-а

Објављени званични резултати избора у Косјерићу на сајту РИК-а

јун 9, 2025
Трансплантација органа у Србији – 1800 пацијената чека бубрег, јетру, срце…

Трансплантација органа у Србији – 1800 пацијената чека бубрег, јетру, срце…

јун 9, 2025

Recent News

Ruka Svetog Save svečano dočekana u manastiru Mileševi

Ruka Svetog Save svečano dočekana u manastiru Mileševi

јун 9, 2025
Martinović otkupljivačima malina: Doplatite proizvođačima razliku u ceni

Потражња за берачима малина расте, иако је род подбацио

јун 9, 2025
Објављени званични резултати избора у Косјерићу на сајту РИК-а

Објављени званични резултати избора у Косјерићу на сајту РИК-а

јун 9, 2025
Трансплантација органа у Србији – 1800 пацијената чека бубрег, јетру, срце…

Трансплантација органа у Србији – 1800 пацијената чека бубрег, јетру, срце…

јун 9, 2025
Prijepolje info

Информативни портал „Пријепоље Инфо“

Уписан у регистар јавних гласила Републике Србије под бројем ИН000739

Издавач;
Веб портали Инфо Пријепоље.

Главни и одговорни уредник; Мирјана Досковић

Контакт:
prijepoljeinfo@gmail.com тел:061/137-8805

SOCIJALNE MREŽE

KATEGORIJE

  • AGROSAVETNIK (60)
  • BIZNIS (6)
  • ČITAOCI REPORTERI (5)
  • CRKVE I MANASTIRI (132)
  • CRNA HRONIKA (36)
  • DEŠAVANJA (21)
  • DOM (7)
  • HOROSKOP (3)
  • INFO (2.331)
  • KOMŠILUK (51)
  • KUVAR (15)
  • LEPOTA (3)
  • LJUBAV I SEKS (3)
  • MODA (2)
  • NOVA VAROŠ (57)
  • OBAVEŠTENJA (18)
  • OGLASI OBAVEŠTENJA (187)
  • POLITIKA (65)
  • PORODICA (16)
  • PRIBOJ (62)
  • PRIJEPOLJE (1.131)
  • REGION (67)
  • SJENICA (5)
  • SLOBODNO VREME (24)
  • SRBIJA (693)
  • TURIZAM (22)
  • UŽICE (47)
  • VESTI (33)
  • VODIČ (4)
  • VREME (70)
  • ZANIMLJIVOST (31)
  • ZDRAVLJE (22)
  • ŽENA (4)
  • ZLATIBOR (27)

VESTI

Ruka Svetog Save svečano dočekana u manastiru Mileševi

Ruka Svetog Save svečano dočekana u manastiru Mileševi

јун 9, 2025
Martinović otkupljivačima malina: Doplatite proizvođačima razliku u ceni

Потражња за берачима малина расте, иако је род подбацио

јун 9, 2025
Објављени званични резултати избора у Косјерићу на сајту РИК-а

Објављени званични резултати избора у Косјерићу на сајту РИК-а

јун 9, 2025
Трансплантација органа у Србији – 1800 пацијената чека бубрег, јетру, срце…

Трансплантација органа у Србији – 1800 пацијената чека бубрег, јетру, срце…

јун 9, 2025

Од врућине се искривиле шине на прузи Београд – Бар! Квар познат као „сунчана кривина“ Након скоро два сата чекања путници наставили вожњу (фото)

јун 9, 2025
  • INFO
  • ČITAOCI REPORTERI
  • CRKVE I MANASTIRI
  • TURIZAM
  • VREME
  • ZLATIBOR
  • AGROSAVETNIK
  • O NAMA
  • Marketing
  • Impressum

17,12© 2015 <SVA PRAVA ZADRŽANA VEB PORTALI INFO PRIJEPOLJE

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Nema rezultata
Vidi sve rezultate
  • INFO
  • ČITAOCI REPORTERI
  • CRKVE I MANASTIRI
  • TURIZAM
  • VREME
  • ZLATIBOR
  • AGROSAVETNIK
  • O NAMA
  • Marketing
  • Impressum

17,12© 2015 <SVA PRAVA ZADRŽANA VEB PORTALI INFO PRIJEPOLJE