уторак, јун 25, 2024
NaslovnaSRBIJAZA UZNEMIRAVANJE SMS PORUKAMA KAZNA 100.000 DINARA!U Srbiji usvojen novi ZAKON, slanje...

ZA UZNEMIRAVANJE SMS PORUKAMA KAZNA 100.000 DINARA!U Srbiji usvojen novi ZAKON, slanje komercijalnih poruka SAMO UZ SAGLASNOST!

Slanje neželjenih poruka smatra se „nasrtljivom nepoštenom poslovnom praksom“


Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini kojima se slanje komercijalnih poruka putem sms-a i mejla omogućava samo uz prethodni pristanak potrošača kome je ta vrsta poruka namenjena.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je u raspravi da se slanje neželjenih poruka elektronskim putem, sa aspekta potrošačkog prava smatra „nasrtljivom nepoštenom poslovnom praksom“.

– Slanje komercijalnih poruka mimo saglasnosti osobe kojoj je upućena, izmenama zakona je takođe prekršajno sankcionisano, fiksnom kaznom od 100.000 dinara za pravno lice, odnosno 20.000 dinara za preduzetnika – rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, izmenama Zakona se propisuje i obaveza čuvanja podataka (IP adrese) o korisniku usluge informacionog društva minimum 30 dana nakon prestanka pružanja te usluge.

– Ova obaveza se odnosi na prenosnike, na primer, vlasnike raznih onlajn platformi preko kojih drugi trgovci oglašavaju svoje proizvode i veoma je značajan mehanizam za utvrđivanje odgovornosti za sadržaj poslatih poruka – rekao je on.

On je naveo da će u narednom periodu biti efikasnija kontrola subjekata koji elektronski posluju jer će inspekcijski organi preko obaveze čuvanja IP adrese moći lakše da dođu do pravog objavljivača sadržaja, a kroz uvođenje prekršajnih naloga nadzor će biti efikasniji.

Đorđević je ukazao da se izmenama Zakona omogućava i prekogranično pružanje usluga informacionog društva tako da će danom stupanja u EU domaći pružaoci registrovani u Srbiji moći pravno da se nastanjuju u zemljama članicama EU pod jednakim uslovima, kao i obrnuto.

Naveo je da se izmenama Zakona uvodi i mehanizam sa uklanjanje nedopuštenih i nezakonitih sadržaja sa interneta.

U SRBIJI POKRENUT PRVI POSTUPAK za novo krivično delo „PROGANJANJE“! Kraj „igre“ za SMS MANIJAKE!

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je prvi postupak zbog novog krivičnog dela „proganjanje“ protiv V.M. iz Beograda


Sumnja se da je V. M. protivno volji J. M. pokušavao da sa njom uspostavi kontakt slanjem SMS poruka i pozivima, rečeno je danas Tanjug u tom tužilaštvu.

Krivičnu prijavu protiv V. M. tužilaštvu je podnela oštećena J. M, preko punomoćnika advokata, a nakon razmatranja prijave i priloženih dokaza tužilaštvo je zakazalo saslušanje osumnjičenog V. M. nakon čega će doneti odluku o daljem postupanju.

Krivičnom prijavom V. M. se tereti da je u „određenom vremenskom periodu protivno volji oštećene J. M. nastojao da sa njom uspostavi kontakt neposredno i putem sredstava komunikacije, na taj način što ju je putem telefona konstantno pozivao i slao SMS poruke“. 

Ovo je prva krivična prijava zbog krivičnog dela Proganjanje koje je u naš pravosudni sistem uvedeno izmenama Krivičnog zakonika od 1. juna ove godine. U Prvom osnovnom tužilaštvu objašnjavaju, da je za postojanje krivičnog dela „proganjanje“ potrebno da neko u toku određenog vremenskog perioda neovlašćeno prati ili preduzima druge radnje u cilju fizičkog približavanja drugoj osobi protivno njegovoj volji, da protivno volji druge osobe nastoji da sa njom uspostavi kontakt neposredno, preko trećeg lica ili putem sredstava komunikacije.

Takođe, ovo krivično delo čini i onaj ko zloupotrebljava podatke o ličnosti druge osobe ili njemu bliske osobe radi nuđenja robe ili usluga, da preti napadom na život, telo ili slobodu drugog lica, ili njemu bliskog lica, ili da preduzima druge slične radnje na način koji može osetno da ugrozi lični život osobe prema kome se radnja preduzima. 

Dakle, da bi postojalo krivično delo proganjanje neophodan je vremenski kontinuitet preduzimanja radnje izvršenja, ukazali su u tužilaštvu.

Kod lakših oblika ovog krivičnog dela, kako su dodali, nije potrebno da postoji pretnja da će se napasti na život ili telo neke osobe, ili njemu bliske osobe da bi tužilaštvo otpočelo krivično gonjenje po službenoj dužnosti, što ovo krivično delo razlikuje od krivičnog dela „ugrožavanje sigurnosti“. 

Za ovo krivično delo zakon je predvideo novčanu kaznu ili zatvor do tri godine.

Ako je proganjanjem izazvana opasnost po život, zdravlje ili telo žrtve ili njenog bliskog srodnika, zakon predviđa kaznu zatvora od tri meseca do pet godina, a u slučaju smrti progonjene osobe ili njoj bliskog lica, zaprećena kazna za učinioca je zatvor od jedne do 10 godina.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR