недеља, мај 26, 2024
NaslovnaKOMŠILUKЗатворена ски стаза на Златару

Затворена ски стаза на Златару

Како јавља zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 08. јануар 2019. године

На ски стази „Златар“ у уторак око 14 сати окачено је обавештење: „Скијалиште неће радити због спорних имовинских односа“.

Пола сата пре тога на скијалишту су се појавили геометри, који, наводно, треба да омеђе спорне парцеле, око којих је пре неки дан било неспоразума и умало није дошло и до физичког неспоразума, а долазила је и милиција.

Гости и мештани изненађени затварањем стазе тражили су објашњења од шефа скијалишта Салиха Туркмановића. Он је једино рекао да је такво наређење добио од власника предузећа „Сложна браћа“ Војка Пурића и да налог остаје до даљњег. Потврдио је да „сидро“ неће у среду, 9. јануара, извлачити скијаше са Пуцаревине на Цвијетњак, код ТВ релеја, одакле стаза креће према граду.

Неће бити ни тренинга за чланове ски – клуба „Ски ленд“, јединог од четири (?!?) смучарска клуба у Новој Вароши који су се, како кажу на стази, овде зимус припремали у јутарњим сатима.

– Брука за Златар и град!?! – најчешћи је коментар који се у уторак после 14 сати чуо у ресторану „Огњиште“ и у хотелима на Бабића Брду.

Очекује се да се огласе челници локалне управе и Туристичке организације, који су се на почетку зимске сеозоне утркивали у изјавама: „Све спремно“, „Спреман планина „Златар“, помињући и стазу од 1.200 метара, која не ради већ трећу годину, већ сезону скијања спасава „сидро“ и 300-400 метара утабане стазе.

Старији мештани се присећају да су Варошани и гости имали далеко боље услове за скијање пре три деценије него данас. Тада је радила жичара хотела „Панорама“, али и неколико беби-лифтова или „жица“ код Центра „Златар“, па у Чаиру, а смучари ПСД „Златар“, уз несебично ангажовање групе ентузијаста, „жарили и палили“ на неким стазама Србије. Истина, није било табача снега, оскудевало се у паркинзима за возила, опреми…

Занимљиво је и да је 1981. године у општини Нова Варош остварено 135.353 ноћења, а власти су се на почетку летње и зимске сезоне окупљале „очи у очи“ све даваоце услуга, од угоститеља, до трговаца, путара, комуналаца…

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR