недеља, јул 14, 2024
NaslovnaDEŠAVANJAVlade Divac sa Srbima iz Džeksona obeležio Božić uz pucnjavu ( FOTO...

Vlade Divac sa Srbima iz Džeksona obeležio Božić uz pucnjavu ( FOTO VIDEO )

(FOTO, VIDEO) I Divac sa Srbima iz Džeksona obeležio Božić  uz pucnjavu

Srbi iz Džeksona u Kaliforniji svake godine na Božić skrenu pažnju zbog tradiocionalne pucnjave na Božić.

Tako je bilo i ove godine s tim što im se ove godine na prolsavi pravoslavnog Božića pridružio i nekadašnji košarkaš, a danas generalni menadžer Sakramento Kingsa, Vlade Divac.

Blic piše kako su Srbi iz Džeksona u Kaliforniji stekli planetarnu slavu kada je njihov način proslavljanja Božića po Julijanskom kalendaru odjeknuo u medijima „bukvalno poput metka“.

Ove godine u Džeksonu pridružio se i naš slavni košarkaš Vlade Divac.

Tradicija je da se nakon službe narod  upušta u svojevrsnu vatrenu proslavu u okviru koje organizuju pucanje iz vatrenog oružja.

U pitanju je dugogodišnja tradicija, koja je pre osam godina bila u fokusu medija, nakon što su objavljeni snimci iz centra Džeksona na kojima se vidi veliki broj muškaraca obučenih u odela koji pucaju u vazduh iz lovačkih pušaka, proslavljajući Božić.

Pripadnici srpske zajednice u ovom gradu koja je nekada bila brojnija nego što je danas, od lokalnih vlasti dobijaju dozvolu za ovaj vid proslave. Meci su naravno „ćorci“.

Džekson je i mesto gde je podignuta prva srpska crkva u Americi, posvećena Svetom Savi, još 1894. godine. Nekada je u ovom gradu živelo, po istorijskim podacima, oko 650 srpskih familija koje su uglavnom stigle iz Hercegovine, Boke, Crne Gore i Vojvodine.

Ovaj grad danas ima mnogo manje potomaka srpskih doseljenika, ali je crkvena zajednica aktivna, a jedan od „brendova“ grada je upravo „srpski Božić“.

Vremenom se ovde ustalio jedan običaj koji je „proslavio“ Džekson – da se srpski vernici 7. januara okupe u centru grada i pucaju u vazduh iz dvocevki i sačmara… Iako američki mediji često to predstavljaju kao običaj uvezen iz starog kraja, pre bi se reklo da je to hibrid starih običaja sa tradicijom Divljeg zapada, kako je to definisao jedan od meštana.

 

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR