недеља, фебруар 25, 2024
NaslovnaPOLITIKAVreme za preispitivanje politike aktuelne vlasti prema migrantskoj krizi

Vreme za preispitivanje politike aktuelne vlasti prema migrantskoj krizi

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je da gradonačelnik Šapca i lider stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović ne može ostati u Savezu za Srbiju, ukoliko izađe na lokalne izbore u Šapcu.

„SZS ima zajednički stav: Ko želi da izađe na Vučićeve lažne izbore, od republičkog, preko pokrajinskog, do lokalnog nivoa, ima na to pravo, ali naravno ne u okviru SZS i ne može biti deo jedinstvene srpske opozicije koja bojkotuje izbore na svim nivoima“, rekao je Obradović novinarima u Čačku.

„Stvar je veoma jednostavna i ne vidim nikakav problem“, rekao je on.

On je ocenio da je migrantska politika aktuelne vlasti doživela neuspeh i da je Srbiji potrebna nova migrantska politika.

„Krijumčarskim putem, kršeći sve naše zakone, svakoga dana u Srbiju ulaze novi migranti, ali iz Srbije više ne mogu dalje jer su zatvorene sve granice prema Mađarskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Oni jednostavno ne mogu ni napred ni nazad i ostaju u Srbiji, što traži potpuno novi pristup migrantskoj krizi i novu politiku po ovom pitanju“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Čačku.

On je ocenio da je vreme za preispitivanje politike aktuelne vlasti prema migrantskoj krizi koja, prema njegovoj oceni, nosi ozbiljne bezbednosne i svake druge opasnosti za sve građane Srbije.

Obradović je dodao da je dosadašnja politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića za Dveri „apsolutno neprihvatljiva“.

„Ideja Aleksandra Vučića i aktuelne vlasti SNS da naši ljudi odlaze iz Srbije, a da migranti dolaze u Srbiju je opasna ideja koja menja strukturu stanovništva u Srbiji i nosi brojne bezbednosne i druge rizike“, rekao je Obradović.

On je podsetio da je 20. oktobra 2017. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo odgovor na poslaničko pitanje republičkog poslanika Dveri Marije Janjušević u kome se navodi da je ukupan broj tražilaca azila u Republici Srbiji od 1. jula 2011. do 31. decembra 2016. godine bio 618.412 stranih državljana.

„Šta će se desiti ako deo njih koji ne budu dobili azil u zapadno-evropskim zemljama po postojećem domaćem Zakonu o readmisiji budu vraćeni u Srbiju, jer su ovde registrovani kao tražioci azila“

On je od aktuelne vlasti zatražio da odgovori zašto je nekadašnji republički Komesarijat za izbeglice preimenovan u Komesarijat za izbeglice i migracije, zašto su srpske izbeglice sa ratom zahvaćenih područja iz bivše Jugoslavije i interno raseljena lica sa Kosova na taj način izjednačene sa migrantima iz Avganistana, Pakistana, Iraka, Irana, Sirije.

Obradović pita i zašto su sve lokalne samouprave u Srbiji dobile nalog da donose lokalne akcione planove o „unapređenju položaja migranata u potrebi bez utvrđenog statusa i tražilaca azila za period do 2021. godine“, u istom paketu sa rešavanjem problema srpskih izbeglica.

„Da li je tačno da je Vlada Srbije potpisala ugovor sa Vladom Austrije o vraćanju svih onih migranata koji ne mogu da dobiju azil u Austriji nazad u Srbiju, kao što tvrdi bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl, i da li postoje isti ovakvi ugovori sa drugim zemljama zapadne Evrope“, pitao je Obradović.

On pita i da li je tačno da je u novi Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje uvršten novi član kojim se smanjuje osnovica doprinosa za zaposlene i za poslodavce za tzv. „novonastanjenog obveznika“, kao i da se ovi nedostajući doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za ova „novonastanjena“ lica plaćaju iz budžeta Republike Srbije i na koga se to odnosi.

 

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR