петак, мај 24, 2024
NaslovnaINFOSvetlana je krenula ka svojim tikvicama, a onda je iz njih iskočila...

Svetlana je krenula ka svojim tikvicama, a onda je iz njih iskočila zmija: Kada su videli sliku, svi su se zbunili

Konačno mišljenje dali su stručnjaci

Nezvana šarena gošća osvanula je među tivkicama jedne Svetlane iz sela Brezovice kod Valjeva, koja se nije nadala da će u ovo doba godine morati da brine i o zmijama kada krene u baštu.

Ipak, sa toplijim vremenom ovi gmizavci sve češće se mogu naći na površini zemlje, a ova Svetlanina je zbog specifične šare izazvala pravu polemiku na društvenim mrežama – do toga da li zmije izlaze od Mladenaca ili od Đurđevdana, pre mnogo bitnijeg – je li otrovna ili ne.

–  Ne diraj je, ovo je neotrovnica. Više ćeš koristi imati od nje, ako ostane tu. Ovo je smuk, samo da znaš – napisao joj je jedan korisnik na Fejsbuk grupi Dobra zemlja.

– Ljudi, da li ste, bre, vi normalni?!! Krajnje je neodgovorno čoveka ubeđivati da je zmija sa ovakvom glavom neotrovna! Je l’ treba po vašem nagovoru da je hvata ili, ne daj Bože, pusti dete da priđe, jer je „bezopasna“ – zgrozio se drugi.

Stručnjaci, ipak, kažu da od ovog konkretnog gmizavca nema mnogo opasnosti.

– To je zmija smukulja, koja nije otrovna. Obično se viđa na nadmorskoj visini od preko 600 metara i retko se viđa na nižim nadmorskim visinama – rekao je za Telegraf.rs  Vladica Stanković iz Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana, najčuveniji hvatač zmija u našoj zemlji.

Smukulja još nazivaju i „lažna šarka“ i ona spada u bezopasne zmije koje mile Srbijom. Jedna je od najzastupljenijih u našoj zemlji.

 

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR