недеља, јул 14, 2024
NaslovnaSRBIJAРуси појачали контролу паштета „Јухора” и „Неопланте”у „Неоплантиној” паштети „пателина” с укусом...

Руси појачали контролу паштета „Јухора” и „Неопланте”у „Неоплантиној” паштети „пателина” с укусом свињске шунке пронађен пилећи ДНК, док је у „Јухоровој” говеђој паштети детектован ДНК свиње

Руска федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор – Росељхознадзор – објавила је на свом званичном сајту да су два српска произвођача прерађевина тренутно под појачаном контролом ове инспекције.

Велики домаћи произвођачи „Неопланта” и „Јухор” доспели су на ову листу крајем фебруара, односно почетком марта, јер је инспекција утврдила да се у њиховим паштетама налaзи ДНК животиња од којих ови производи нису направљени.

Тако је у „Неоплантиној” паштети „пателина” с укусом свињске шунке пронађен пилећи ДНК, док је у „Јухоровој” говеђој паштети детектован ДНК свиње. Произвођачи ову информацију нису навели на декларацији, због чега ће у наредном периоду трпети последице кроз појачану контроле руске инспекције.

Према истраживању „Политикиног” „Потрошача”, због оваквих налаза српске компаније из Јагодине и Новог Сада налазе се у такозваном жутом статусу, односно биће 90 дана под појачаном присмотром инспекције. Биће им контролисани узорци у лабораторији за сваку извозну пошиљку.

У домаћим компанијама, међутим, за наш лист тврде да су њихове интерне контроле показале другачије резултате.

Инспекција Царинског савеза приликом контроле робе спроводи, између осталих, и софистицирану методологију испитивања сировинског састава производа. Практично, проверавају да ли оно што је декларисано заиста одговара ономе што се налази у производу. Дакле у конкретним случајевима проверавано је да ли се у паштети ових произвођача налази ДНК декларисаног меса.

Међутим, по објашњењу стручњака, у реалним околностима ова метода је јако осетљива, јер само пет грама може да „контаминира” килограм меса. Могуће је да линија није била добро опрана, да је било остатака од претходне производње. Постоји вероватноћа да управо на овај начин дође до мешања ДНК различитих врста животиња. Најсигурније би било, сматрају стручњаци, када би произвођачи поштовали норме као за халал, јер на тај начин могу да избегну проблеме. Овакве ситуације дешавају се и приликом мешања различитих врста меса, обично код замене скупље сировине јефтинијом, што је већ у домену преваре.

Гужва у једном од хипермаркета у Москви 

– Руси су изузетно озбиљни у контролисању хране и аналитици и раде с веома добром опремом. Дакле, када се овакве ствари утврде, реч је или о контаминацији у погону или о смишљеној манипулацији зарад економског интереса – објашњава саговорник „Политике”.

„Неопланта”: Наша лабораторија није пронашла пилећи ДНК

Одмах по пријему обавештења да је руска надлежна институција анализом пронашла трагове пилећег ДНК у производу који у свом саставу садржи свињско месо, у складу с компанијским процедурама, анализирали смо производе из наведеног ЛОТ-а (серије). Контроле су обављене у акредитованој лабораторији – Институту за хигијену и технологију меса, где је утврђено да пилећи ДНК не постоји у овим узорцима, рекли су за „Политику” у „Неопланти”.

– Како је нашој компанији безбедност производа и здравље потрошача на првом месту, уз обавезно поштовање важеће законске регулативе у свим сегментима пословања, и у производњи, у сарадњи с надлежном ветеринарском инспекцијом дефинисане су мере које ће обезбедити унапређење система контроле – кажу они и додају да компанија може несметано да настави с производњом и извозом производа у Царински савез. Како кажу, у наредном периоду (до 90 дана) обављаће додатне контроле. Такође, напомињу да „пилетина као састојак није алерген”.

– Стога, уколико постоји и најмања могућност да се она у малим количинама нађе у производу чији је главни састојак месо другог порекла, према постојећим законима произвођач није обавезан да то истакне на декларацији – кажу у „Неопланти”.

„Јухор”: Нисмо утврдили неусаглашености

Компанија „Јухор” своје производе извози у Русију дуже од десет година и никада досад нисмо имали неусаглашености овог типа. У оквиру плана самоконтроле, према постојећим стандардима квалитета и безбедности хране (ИСО 22000 и ИФС стандард), које поседује „Јухор” а. д., обавља се редовна контрола производа на ДНК у екстерној акредитованој лабораторији.

– Одмах након пријаве реаговали смо ванредном контролом целокупног лагера, као и процеса производње, и нисмо утврдили наведене неусаглашености – кажу у овој компанији и истичу да се извоз у Русију неометано наставља.

– Сигурни смо да ћемо након истека режима појачаног надзора бити враћени у првобитни статус – кажу у „Јухору” за „Политику”.

http://www.politika.rs/scc/clanak/425968/Ekonomija/Rusi-pojacali-kontrolu-pasteta-Juhora-i-Neoplante?fbclid=IwAR2DKYU7M_Y3T1T46aJBNlxYyiOB_kIHWb_k98We5DZJZOhD-jBOUEWgh8c

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR