петак, мај 24, 2024
NaslovnaINFOInflacija uzima danak: U kafićima traže doplatu za šećer i mleko u...

Inflacija uzima danak: U kafićima traže doplatu za šećer i mleko u kafi – Dodatno se plaća i kečap i majonez uz pomfrit

U Nemačkoj, nekada obećanoj zemlji za Balkance, inflacija je na visokom nivou, pa su građani suočeni sa poskupljenjem benzina, dizela i struje. Troškovi života su sve veći, a ugostitelji su se dosetili kako da pokriju troškove pripreme hrane.

Cena maslaca porasla je sa 1,65 na 2,29 evra u roku od nekoliko meseci. Umesto 89 centi, litar suncokretovog ulja potrošači plaćaju čak 4,99 evra. Hrana i piće skuplji su nego ikad. Vlasnici restorana i barova rastuće troškove struje, grejanja i zaposlenih moraju da prenesu na goste.

Međutim, umesto da podignu cene hrane, vina ili pića, vlasnici restorana idu korak dalje. Oni smanjuju veličinu porcija i poslužuju manje količine piva i vina, prenosi magazin „Feniks”, pozivajući se na „Fokus”.

Kako pišu mediji, a i kako se uverila dopisnica Telegrafa, u sve više kafića gosti moraju da se odluče hoće li topli napitak popiti s mlekom ili šećerom.

Čaj i kafa, zaslađeni i s malo mleka, ponekad su skuplji i do 30 centi. I u restoranima ugostitelji traže od svojih gostiju da plate ako naruče, na primer, kečap ili majonez uz krompiriće. Doplate se kreću od 50 centi do čak jednog evra.

Izvor: telegraf.rs

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR