среда, мај 29, 2024
NaslovnaSRBIJASEZONA SKIDANJA TABLICA TURISTIMA U GRČKOJ Molite se da vam se to...

SEZONA SKIDANJA TABLICA TURISTIMA U GRČKOJ Molite se da vam se to ne desi vikendom, a nemojte slučajno ni da vozite u PAPUČAMA

„Grčka policija skida đuture tablice sa nepropisno parkiranih automobila. Možete ih dobiti, nakon tri meseca i plaćene kazne! Pazite!“, svedoči Mile Jeremić, Srbin koji radi na Skijatosu.

Preterali ili ne, dodaje on kao odgovor na komentar jednog od članova Fejsbuk grupe „Live from Greece“ na ovu vest, upravo je svedočio tome kako su policajci skinuli tablice sa jednog automobila italijanskih registarskih oznaka i odneli ih.

Skidanje tablica sa nepropisno parkiranih automobila nije novost u Grčkoj. Već godinama unazad mnogi naši, ali i drugi strani turisti, imali su takvo iskustvo, ali ipak, i dalje ima neupućenih, ili onih koji pak smatraju da se to njima neće desiti, pa i dalje ostavljaju svoje automobile tamo gde ne bi smeli.

– Da, skidanje tablica intenzivirano je već dve, tri godine i to je jedna od kazni za nepropisno parkiranje. Grcima se obično uzimaju na tri meseca, plus su u obavezi da plate novčanu kazna, a strancima navodno vraćaju tablice čim plate kaznu – kaže Jeremić za „Blic“.

On još dodaje da se to dešava svuda – Solunu, Tasosu, Halkidikiju, te savetuju naše turiste da budu oprezni.

A put do tablica može dodatno da se zakomplikuje, ali i da vam drastično poveća troškove letovanja, pa i da vam na kraju sve presedne.

Sama kazna za nepropisno parkiranje u Grčkoj iznosi od 40 do 80 evra, a više ne postoji mogućnost plaćanja umanjene kazne ukoliko se ona plati na licu mesta.

Najgore ako se to desi za dane vikenda

Najgore vreme da vam se tako nešto dogodi jesu dani vikenda, jer ćete morati da sačekate do ponedeljka da to rešite, kada policijske stanice rade. To naročito može da bude problem ako ste baš za vikend planirali povratak kući. U tom slučaju, moraćete da, osim za kaznu, platite i dodatna noćanja dok stvar ne rešite.

Prema iskustvima od prošle godine, jedan od turista kome su tablice skinute naveo je da pored toga što je morao da čeka prvi radni dan, nije mogao da ih dobije nazad bez agencijskog vaučera iz kog se vidi kada mu se završava letovanje.

Prema novom rigoroznom zakonu koj u Grčkoj važi od prošle godine, tablice se ne vraćaju po uplati kazne za nepropisno parkiranje, jer vozač dobija i zabranu upravljanja vozilom na određeno vreme. Stranim državljanima zabrana upravljanja vozilom trebalo bi da prestane onog dana kad napuštaju teritoriju Grčke i tada im se vraćaju tablice.

Kakve se još kazne prete

Poslednji dan marta prošle godine, tako, doneo je nove saobraćajne propise u jednoj od Srbima omiljenih zemalja za letovanje, a kazne su od zavisnosti od težine prekišaja podeljene u tri kategorije – do 100, 300 i 600 evra.

Ipak, ono što je najviše unelo nemire među srpskim putnicima jeste oduzimanje tablica i isprava kao mere sankcionisanja neodgovornih vozača.

Preciznije, u izveštaju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, objavljenog maja ove godine, navodi se da grčka policija može oduzeti saobraćajnu ili vozačku dozvolu i registarske tablice na period od 60 dana. Tome treba dodati i da je nekadašnja odredba da je kaznu moguće umanjiti za 50 odsto ukoliko se plati u roku od 10 dana – ukinuta.

U istom obaveštenju navodi se i niz prekršaja za koje je predviđeno oduzimanje pomenutih tablica i ispava:

 • korišćenje mobilnog telefona u vožnji bez bežičnih slušalica, odnosno uređaja za telefoniranje u automobilu
 • nevezivanje sigurnosnog pojasa
 • vožnja motorcikla bez kacige
 • bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar ili udes, ili se zagađuje okolina
 • parkiranje na mestima gde se onemogućava prilaz rampama za invalide ili na mestima predviđenim za parkiranje invalida
 • vožnja (čak i na kraće) u zaustavnoj traci na auto-putu
 • kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece

„Za neke prekršaje, kao što je kretanje teretnih vozila i autobusa duže vreme preticajnom trakom na autoputu, oduzima se samo vozačka dozvola na 60 dana“ dodaje se.

Auto-moto savez Srbije navodi čak i aktuelni cenovnik prekršaja, koji izgleda ovako:

 • nedozvoljeno parkiranje – od 40 do 80 evra
 • prekoračenje brzine – od 40 do 750 evra
 • nevezivanje pojaseva – 350 evra
 • nepoštovanje pešaka – 200 evra vožnja u alkoholisanom stanju – od 0,5 do 0,8 promila – 78 evra, od 0,8 do 1,1 promila – 156 evra, preko 1,1 promila – 625 evra opasna vožnja – 700 evra korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje – 100 evra

Treba dodati da širok raspon novčane svote koji se uočava kod visine kazne za prekoračenja brzine zavisi od toga za koliko je prekoračena dozvoljena brzina i gde je prekršaj zabeležen (u naseljenom mestu ili van njega).

Važno je napomenuti i da se novčane kazne uvećavaju za 100 odsto ukoliko počinilac ima godišnji oporezivi prihod od 50.000 do 100.000 evra i 200 odsto ako počinilac ima godišnji oporezivi prihod veći od 100.000 evra, na osnovu poslednje poreske prijave.

Iz AMSS-a dodaju da je u Grčkoj obavezno vezivanje svih pojaseva, obavezan je i trougao, prva pomoć, pa i protivpožarni aparat, koji, začudo, ne predstavlja bavezu u većem broju evropskih zemalja.

Deca i auto-sedište

U Grčkoj je zabranjeno da se deca starija od 3 godine i niža od 1.50 metara voze na prednjem sedištu vozila. Deca do 3 godine moraju da koriste dečija sedišta odgovarajuća njihovojh težini u svim automobilima, kombijima, osim ukoliko se voze na zadnjem sedištu taksija. Dečija sedišta treba da odgovaraju ECE standardu 44/03 ili novijim.

Deca visine 1.35 metara i viša mogu da koriste regularne sigurnosne pojaseve. Vožnja dece na prednjem sedištu u specijalnim dečijim sedištima okrenutim suprotno pravcu kretanja vozila dozvoljena je samo kada je deaktiviran vazdušni jastuk.

Ne vozite u papučama

Mnogi na moru imaju jednu naviku, a to je da voze u papučama. To prvo nije bezbedno i nigde u takvoj obući ne bi ni trebalo upravljati autmobilom, ali nekako najčešće to ljudi rade na moru.

Ako to uradite u Grčkoj, prema zakonskim propisima, spremite se da platite kaznu od 50 evra, ali gore od toga je što policija i zbog ovog prekršaja može da vam oduzme vozačku dozvolu na mesec dana.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR