субота, јун 22, 2024
NaslovnaSRBIJABlic javlja cena za klasične sorte maline je 150, a za organsku...

Blic javlja cena za klasične sorte maline je 150, a za organsku 200 dinara za kilogram.

Ovogodišnji rod maline biće desetkovan zbog vremenskih nepogoda i bolesti pa stručnjaci savetuju proizvođačima jagodičastog voća da spas sezone traže u kupini.

Grad i obilne padavine ovog proleća u celoj zemlji, kao i majski sneg u pojedinim područijima Srbije, doveli su do toga da će ovogodišnji rod crvenog zlata biti najmanji, kako se procenjuje, u poslednjih tridesetak godina.

Primećene su i bolesti kod ove voćke, didemela pre svega, ali i mnoge druge

– Prinos će sigurno biti manji pedeset posto u odnosu na neke ranije godine. Ukoliko bude sunca i toplog vremena, prema trenutnom stanju, trebalo bi da berba maline u nižim predelima počne već naredne sedmice. Procene su da broj solidnih malinjaka ne prelazi deset odsto ukupnih površina pod malinom, dok s druge strane, zbog prošlogodišnje nebrige i neprimenjene agrotehnike posle berbe, kao i didimele i ostalih bolesti imamo u pojedinim područijima osušenih malinjaka u procentu od pet do više od 50 odsto površine pod ovim voćem. Kada se tome doda grad koji je pogodio malinarska područja, očekuje nas najlošija godina u poslednje tri decenije – kaže Jovan Milinković, stručnjak za voćarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi.

Za razliku od maline, kupinjaci koji su na početku cvetanja, u dobrom su stanju. Loš rod očekuje se i kod šljiva, i to od 20 do 30 odsto

Činjenica da je u pojedinim krajevima Srbije za poslednjih mesec dana palo i skoro 200 litara kiše po kvadratnom metru pravi dodatne problem voćarima zbog izuzetno intezivnog razvoja korova, a u zasade je teško ući zbog raskvašenog tla. U ovom momentu, kako kaže Milinković, voćarima preostaje samo košenje trave, jer bilo kakvu obradu zemljišta gotovo da je nemoguće izvesti.

Berba maline u nižim predelima trebalo bi da počne već naredne sedmice, ali očekuje se da će ovo biti najlošija godina u poslednje tri decenije Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Berba maline u nižim predelima trebalo bi da počne već naredne sedmice, ali očekuje se da će ovo biti najlošija godina u poslednje tri decenije

– Za razliku od maline, kupinjaci koji su na početku cvetanja u dobrom su stanju. Ukoliko ne dođe do nekih ekstremnih temperatura u julu, mislim da bi sa kupinom trebalo da kompenzujemo deo nedostatka malina. Koliko smo saznali u razgovoru sa hladnjačarima i otkupljivačima, sve količine kupine su izvezene pa bi trebalo očekivati da ovogodišnji rod ima dobru otkupnu cenu. Zato bi proizvođači trebali da joj posvete maksimalnu pažnju, kako bi kupinom spasili sezonu – savetuje Milinković.

Još jedno srpsko strateško voće, zbog vremenskih neprilika, ove godine očekuje manji prinos. Reč je o šljivi, za koju trenutne procene govore da će rod biti manji za 20 do 30 odsto. Jedan od razloga jeste to što je cvetanje šljive trajalo skoro 25 dana i, kako objašnjava Milinković, „puno je lažnih plodova gde nije došlo do pravilne oplodnje i oni sada opadaju“.

Kilogram 150 dinara

Trenutna ponuđena otkupna cena za klasične sorte maline je 150, a za organsku 200 dinara za kilogram. Za sada nema naznaka da će se ona drastično menjati jer je ove godine potražnja na tržištu za malinom veća, ali proizvođači u Srbiji definitivno nemaju sreće jer ih očekuje drastično manji prinos.

Blic / Prijepolje Info

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR