недеља, мај 26, 2024
NaslovnaSRBIJAРебић: Када улазите у Србију, кажите где сте боравили

Ребић: Када улазите у Србију, кажите где сте боравили

Већ после првих регистрованих случајева коронавируса у Србији предвиђене су мере превенције и заштите. Оне, између осталог подразумевају и одређене измене у раду полиције. Превентивно су затворена 42 мања гранична прелаза, а из полиције апелују на држављане Србије да кажу граничним службеницима у којим су земљама боравили.

Директор Полиције Владимир Ребић је рекао за РТС да је Влада донела одлуку да се забрана уласка односи на једну провинцију у Кини, на један град у Јужној Кореји, на кантон Тићино у Швајцарској и на све стране држављане који долазе из Италије, Ирана и Румуније.

Затворени сви гранични прелази са Румунијом

Највећи гранични прелаз са Румунијом, Ватин код Вршца, затворен је од јуче од 20.35, јавља репортер РТС-а и додаје да су затворени и сви остали гранични прелази између Србије и Румуније.

Забрана важи искључиво за странце. Држављани Србије који желе да уђу у земљу то могу да учине и на овом прелазу, али зато странцима није дозвољен улазак у Србију.

Румунски држављани могу у Румунију, али држављани Србије и других земаља не могу да уђу у Румунију.

Забрана не важи за теретни саобраћај. Возачи камиона могу да пређу границу, али уз обавезан санитарни надзор инспекције.

На граничном прелазу Ватин се, према речима репортера РТС-а, налази један аутомобил и велики број камиона.

У Румунији је до јуче било 70 потврђених случајева заразе коронавирусом, а више од 20.000 људи налази се у кућној изолацији, док се 1.700 пацијената налази под лекарским надзором.

„То значи да сви путници који су странци, а који долазе из тог подручја, не могу ући у Републику Србију“, навео је Владимир Ребић.

Ова забрана се не односи на посаде теретних возила којима се врши међународни превоз у друмском саобраћају.

„Уколико постоји превоз уз дозволу надлежних органа, иако се врши из Румуније и Италије, а коначна дестинација је у Републици Србији, теретна возила могу ући у Србију, под посебним надзором санитарног инспектора“, истакао је Ребић и додао да се за теретна возила која су у транзиту кроз Србију дозвољава пролаз у трајању од 12 сати.

Како наводи Ребић, на граничним прелазима није било проблема са путницима којима је због мера Владе Србије забрањен улаз у државу.

„Ми благовремено обавестимо суседне граничне органе. Никад се то не ради у истом тренутку, већ се остави неки период од 12 сати да се упознају надлежни органи“, рекао је Владимир Ребић.

Директор полиције је навео да се држављани Србије код којих се посумња да су заражени коронавирусом, а из Републике Србије су се стављају под посебан надзор.

„Санитарни инспектор доноси решење и они се спроводе у здравствену установу“, казао је Ребић.

Затворена 42 мања гранична прелаза

Привремено су затворена 42 мања гранична прелаза, а како је навео Ребић, интерес државе је био да омогући ефикаснију и бољу контролу и заштиту свих грађана Републике Србије од уласка особа које су заражене вирусом из иностранства.

„Ми пратимо актуелну ситуацију и у сваком тренутку је број граничних прелаза подложан измени. Уколико одређени разлози укажу да треба отварати или затварати прелазе, ми ћемо то учинити“, рекао је Ребић.

Спровођење сваке мере се у крајњој дистанци сведе на полицију. Ми смо заштитили полицијске службенике који раде на граничним прелазима.

„Имају прописану заштитну опрему, јер они први долазе у контакт са лицима која су потенцијално заражена и уколико санитарни инспектор донесе решење да одређено лице треба сместити у карантин, ту је полиција која то треба да обезбеди, уколико грађанин не поштује решење“, навео је Ребић.

Казна до три године затвора због ширења панике

Како је додао, није било случајева да је полиција морала да интервенише због особа које не желе да оду у карантин.

„Имали смо два случаја где смо поступали због ширења панике на друштвеним мрежама због чињенице да су, из неког разлога, грађани давали информације које су апсолутно нетачне и ти грађани су процесуирани“, навео је Ребић и додао да је због кривичног дела ширење панике за које је запрећена новчана казна или затворска казна од три месеца до три године.

Ребић апелује на држављане Србије који долазе из иностранства кажу службеницима на граници одакле долазе, како би санитарни инспектори могли да врше надзор над њима.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR