петак, мај 24, 2024
NaslovnaAGROSAVETNIKРадна група за сузбијање болести малине боравила у ивањичком крају

Радна група за сузбијање болести малине боравила у ивањичком крају

Представници Радног тела које је Влада Републике Србије, на иницијативу Асоцијације малинара Србије, формирала како би стручна лица утврдилла зашто се стабљике малина све чешће суше, посетили су десетак домаћинстава у ивањичком крају.  Како преноси ИнфоЛИГА, они ће у наредном периоду обићи око 2.000 домаћинстава на подручју  читаве Србије како би установили реално стање засада, али на основу првих процена  малињаци су у веома лошем стању.

Помоћник министра пољопривреде у сектору за рурални развој, Александар Богићевић, као координатор Радног тела за сузбијање болести  малине,  рекао је да се превасходно морају утврдити  и мапирати болести које су присутне у засадима.

Др Драган Раковић из београдског Института за примену науке у пољопривреди, на основу првих прелиминарних резултата, сматра да се ради о пропусту у примени агротехничких мера у прошлој години која је за пољопривреднике била веома тешка.

Домаћин Радне групе  је био Милован Јовановић из Прилика који има два засада малина на укупној површини од 1,5 хектар.  И он се суочио са проблемом сушења изданака.  Сматра да се добра цена  нашег ’’црвенг злата’’ може постићи побољашњем квалитета засада , на чему сви морају  заједнички радити. Када малињак буде давао 20 тона по хектару, моћи ће да се говори о исплативости, каже Јовановић.

На основу добијених резлтата након завршетка анализе малињака, Влада РС изаћи ће са подстицајним мерама и субвенцијама за подизање нових незаражених засада како би се спасла производња  ’’црвеног злата’’ у нашој земљи. Субвенције по хектару ће износити и до  5.000.000 динара.

Извор: www.infoliga.rs

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR