недеља, јул 14, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEУжице и Пријепоље помажу своје противградне стрелце

Ужице и Пријепоље помажу своје противградне стрелце

Град Ужице и општина Пријепоље помоћи ће и ове године у новци и гориву противградне стрелце са станица на својој територији.Накнада коју им исплаћује Републички хидрометеоролошки завод Србије није се мењала годинама, па им свака помоћ локалне самоуправе доборо дође. Они ће током предстојеће сезоне добијати 4.000 динара месечно од државе, што је премало за даноноћну приправност  од 15. априла до 15. октобра, колико траје сезона.

У ужичком крају и овог лета су за дејство спремне све 24 противградне станице.

-Сваки од стрелаца ће из градског буџета добијати месечно по 4.000 динара за свој рад. За ову намену определили смо укупно милион динара јер инвестирање у ову област много мање кошта од штете коју за само неколико минута може да направи један градоносни облак. Ово је, међутим, само мањи део онога што последњих година улажемо у развој села и пољопривреде, а средства су позамашна. Само ове године за разне врсте подстицаја опредељено је 27 милиона динара- каже за „ИнфоАГРАР“ Марко Стевановић, члан Градског већа Ужице задужен за пољопривреду.

У општини Пријепоље где су пре две године издвојили два милиона динара за куповину противградних ракета, ове ће стрелце стимулисати на други начин.

-Сваки од стрелаца добијаће и ове године месечно по десет литара нафте од општине. Како то често није довољно јер су протвградне станице углавном удаљене до кућа а до појединих се може само трактором, планирамо да дотацију повећамо на 20 литара уколико буде средства. Ове године нећемо међутим куповати ракете, јер имамо уверавања надлежних да ће их бити довољно-  каже Небојша Жунић, члан Општинског већа у Пријепољу задужен за пољопривреду.

У лимској долини где  је последњих година засађено око 500 хектара малине, од 13 противградних станица овог лета ради њих осам, па ће противградни кишобран бити пун рупа. Слично је и у суседним општинама чијом се противградном одбраном командује из Радарског центра „Сјеница“. Од укупно 83 противградне станице у  Сјеници, Новом Пазару,Тутину, Рашки, Ивањици, Новој Вароши, Пријепољу и Прибоју активна је свега 61. Све мање је мештана који би да се прихвате овог слабо плаћеног посла, па чак 15 станица у овом делу Србије неће радити јер нема стрелаца.

-Захваљујући напорима локалне самоуправе са противградних станица у Каћеву и Дренови коначно је скинут катанац и оне опет раде, док стрелаца и даље нема за станице у Страњанима, Хисарџику… На жалост села нам се полако гасе па често међу мештанима нема здравих и окретних који би могли да обављају овај тежак и одговоран посао- каже Жунић.

(Жељко Дулановић)

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR