недеља, мај 26, 2024
NaslovnaINFOPROTEST "1 OD 5 MILIONA" U zgradu RTS ušli Boško Obradović i...

PROTEST „1 OD 5 MILIONA“ U zgradu RTS ušli Boško Obradović i Jelena Anasonović, traže da gostuju u „Dnevniku 2“


Okupljanje građana na 15. protestu „1 od 5 miliona“ počelo je, kao i svake subote, na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Odatle je krenula protestna šetnja, a kada je kolona stigla do RTS, u zgradu su ušli lider Dveri Boško Obradović i jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović.

Foto: RAS Srbija

Sa njima je ušlo i nekoliko desetina građana, a njih dvoje su se prepirali sa dežurnim urednikom i tražili da uđu u sobu odakle se emituje „Dnevnik“. Kako javlja N1, na lice mesta stigla je i policija.

Foto: RAS Srbija

Oni su tražili da gostuju u Dnevniku 2.

Pre šetnje okupljenima se obratila Jelena Anasonović.

– Uspeli smo zajedno nešto da promenimo, počeli smo da oslobađamo pedalj po pedalj, čoveka po čoveka i dok ne oslobodimo sve, nećemo stati. Svi mi koji smo izašli na ulice, obećavamo vam da ćemo vas braniti i da ćemo se braniti – poručila je ona, a potom se direktno obratila Goranu Vesiću, rekavši da će, ukoliko do utorka u 18 sati ne skloni sve ograde na Kalemegdanu, to učiniti građani.

Nakon nje, reč je uzeo dramaturg Siniša Kovačević.

Siniša Kovačević Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija
Siniša Kovačević

– Došao sam ovde da vas pozovem ne u šetnju nego u marš do slobode. Pozdravljam sve one koji su došli sa strane u Beograd. Dobrodošli Novosađani, Nišlije i ostali, dobrodošli u grad gde vlada kolektivno ludilo. Hoćemo li izlaziti iz tog ludila ili se praviti da se ništa ne dešava. Dobili smo talog od vlasti, božiju kaznu od vlasti. Ako ne kažemo „dosta“, ostaćemo samo mi starci, a u staračkim domovima deca se ne rađaju. Dragi prijatelji, dosta je bilo. 13. aprila pokazaćemo koliko nas ima, šta je to što mi tražimo: nešto malo pravde i nešto mnogo slobode. Hoćemo slobodu! Sistem se menja i zaot nemate pravo na odustajanje – rekao je on i nastavio:

Foto: RAS Srbija

– Naša deca treba da idu u svet, ali ne trbuhom za kruhom. Moramo pomoći Srbiji da opstane. Neće nas biti ako bude drugačije – zaključio je Kovačević.

Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija

Nakon govora, okupljeni su krenuli ulicom Vase Čarapića, a potom Makedonskom stigli do Svetogorske, nakon čega su stigli u Takovsku, ispred zgrade RTS.

Foto: RAS Srbija

Na platou isred zgrade javnog servisa prikazuje se „Dnevnik slobodne Srbije“ , a na parkingu iz Aberdareve ulice blokiran je poslovni ulaz zgrade.

– Gledate dnevnik slobodne Srbije, a ovo su najvažnije vesti za 16.3.2019. Građanski protesti „1 od 5 miliona“ se nastavljaju širom Srbije, a trenutno se protestuje 115 mesta u Srbiji . Građani su dali rok koji vlast mora ispuniti do 13. aprila, a traže se ostavke državnog vrha. Tražimo i smenu rukovodstva RTS i RTV i smenu članova REM. Tražimo i opšte izbore u roku od 6-9 meseci od ispunjenja prva dva zahteva. Ukoliko se zahtevi ne ispune, cela Srbija će biti pozvana u Beograd na velike demonstracije 13.aprila – rečeno je u „Dnevniku slobodne Srbije“.

Foto: RAS Srbija

Kako je večeras najavljeno sa razglasa, u „Aberdarovoj ulici biće žurka“, a planirano je da blokada traje dva sata.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom „Stop krvavim košuljama“.

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv „Stop krvavim košuljama“ da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala „1 od 5 miliona“.

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, a na okupljeni su zahtevali da ostavku podnese i ministar prosvete Mladen Šarčević. Prošle subote dodat je i zahtev za smenu ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Boško Obradović, lider Dveri, sve vreme pozivao je građane da uđu u zgradu RTS, verovatno inspirisan današnjim događajima iz Tirane, kada su Albanci napravili haos i krenuli da uđu u zgradu Raminog kabineta nasilno, pa je policija morala da reaguje i spreči haos u državi!

Lideri opozicije, predvođeni tajkunom Draganom Đilasem, sve vreme pozivaju na nerede, pa ni ne čudi što se večeras dogodio ovaj upad u zgradu RTS.

Informer

Na svu sreću, policija je brzo reagovala, pa je krenula da spreči veći haos. 

Obradović, Đilas i maskirani napadači razbili su čak i vrata na ulazu, pa je prava sreća što neko od radnika, koji su obavljali svoj posao, nije teže povređen.

Informer

Blokada RTS bila je deo plana večerašnjeg protesta opozicije okupljene oko Dragana Đilasa, koja već nedeljama se traži ostavka generalnog direktora Dragana Bujoševića, ali i urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića.

 

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR