петак, мај 24, 2024
NaslovnaREGIONPoljoprivrednici Zapadne Srbije posetili Sajam organske hrane u Ninbergu

Poljoprivrednici Zapadne Srbije posetili Sajam organske hrane u Ninbergu

U Ninbergu je od 13. do 16. februara održan 29. međunarodni sajam organskih proizovda. Svoje mesto na sajmu imala je i Srbija, sa štandom koji je okupio desetak srpskih proizvođača i prerađivača organske hrane. A da bi organske proizvode predstavili našim poljoprivrednim proizvođačima, koji su sve više na ceni u svetu, gradovi Užice i Čačak i opština Požega, organizovali su za svojih oko 26 proizvođača put u Ninberg. Ideja je bila da se naši poljoprivrednici upoznaju sa tehnologijama koje se upotrebljavaju širom sveta, ali i sa samom procedurom prerade, ali i pakovanja organskih proizvoda, radi daljeg plasmana.

Na sajmu u Ninbergu proizvođači organske hrane iz celog sveta, ali i srpski, sa proizvođačima iz Zapadne Srbije. Oko 26 poljoprivrednih proizvođača iz Užica, Čačka i Požege, imalo je priliku da vidi kako se u svetu prerađuju organski proizvodi, kako se pakuju i nalaze put do kupaca. Lazar Šijaković iz Užica proizvodi organski sok od jagode i maline, ali mu je za uspeh potrebna pre svega dobra ambalaža i prolaz na tržište.

„Videli smo dosta svetskih proizvođača, koji se bave istim poslom kojim se i mi  bavimo. Razgovarali smo sa njim, pokupili smo razna iskustva, tako da će nam to biti jako korisno za naš budući posao“, kaže Lazar Šijaković, iz poljoprivrednog gazdinstva Šijaković – Lazović.

Goran Bojović iz Čačka, selo Brezovice, poseduje hladnjaču, ali i zasade pod organskom malinom i kupinom, a ima i autohtonu sortu svinja moravka, dok Srđan Garić, takođe iz Čačka ima i organski zasad jagodičastog voća, ali i hladnjaču. Kažu, imali su na sajmu šta da vide.

„Veoma je bitan svetski marketing, ali sve što su razni proizvođači uradili od svog voća, to je dobro iskustvo. Jer, mi samo proizvodimo, i treba nam prerada. Baš je to velika stvar ovde videti, ali i njihova pakovanja, ambalaža, zatim mešanje voća sa drugim voćem…To je baš nešto korisno što smo ovde videli“, kaže Goran Bojović, iz poljoprivrednog gazdinastva Bojović.

„Kada smo ovde rekli da smo iz Srbije, povratna informacija je bila da su veoma zaintresovani za naše proizvode, s tim što mislim da je primarni cilj u narednim godinama ne samo proširenje organskih zasada, već i ulaganje u marketing“, kaže Srđan Garić, vlasnik preduzeća „Orbita“ Čačak.

Predstavnici poljoprivredne škole iz Požege takođe su imali priliki da budu na sajmu organske hrane, i da tako pokupe razna pozitivna iskustva, jer ova škola polako, ali sigurno, kreće ka organskoj proizvodnji. A koliko je ovo iskustvo primenjivo kod nas.

„Sve ovo može da se primeni na poljoprivrednu školu, ali i na ostale naše poljoprivredne proizvođače. Ovde smo videli veliki sortiment proizvoda  velike mogućnosti uzimanja iz prirode“, kaže Vidoje Petrović, profesor poljoprivredne škole „Ljubo Mićić“ iz Požege.

Inače, inicijator odlaska poljoprivrednika iz Zapadne Srbije na ovaj svetski renomirani sajam, bio je Centar za organsku poljoprivredu Užice.

„Ono što pada u oči, to je da je ovde mnogo proizvoda sa više faza prerade, i baš tako i mi treba da radimo, kako bi išli u korak sa svetom“, kaže prof. dr Nikola Bajić, direktor COP-a Užice.

Zahvalni svojim lokalnim samoupravama, gradovima Užicu i Čačku i opštini Požega, koje su im omogućile da posete 29. Međunarodni sajam organske hrane u Ninburgu, poljoprivrednici kažu da sada imaju jasniju sliku kako dalje – šta zasaditi, šta proizvesti, ali i preraditi, i na kraju, ali najvažnije, kako spakovati svoju robu i plasirati je na svetsko tržište.

Izvor: TV Lav plus

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR