недеља, јул 14, 2024
NaslovnaBIZNISUspostavljena železnička linija između Srbije i Kine

Uspostavljena železnička linija između Srbije i Kine

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da je uspostavljena prva železnička linija između Srbije i Кine.

Izvor: Beta

„Prvi teretni voz krenuo je u utorak iz kineskog grada Đinana u provinciji Šangdong za Srbiju. U ovoj kompoziciji nalazi se oprema koju kineske kompanije CRBC i CCCC koriste za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte. Ovim je Srbija dobila železničku kargo liniju sa Кinom“, izjavila je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju njenog kabineta.

Kako je navela, razdaljina između tog grada i Beograda je oko 10.500 kilometara, vožnja će trajati 25 dana, a voz prolazi kroz Кinu, Кazahstan, Rusiju, Ukrajinu, Slovačku i Mađarsku, odakle dolazi u Srbiju.

„Otvaranje ove železničke kargo linije izmedju Кine i Srbije stvara mogućnosti i za sve privrednike iz Srbije, ali i regiona, da mogu svoju robu da izvoze na kinesko tržište, kao i da uvoze potrebnu robu iz Кine, jer je železnički transport mnogo isplativiji od vazdušnog i pomorskog saobraćaja“, navela je Mihajlović.

Železnički saobraćaj jedan je od centralnih vidova saobraćaja kineske globalne ekonomske inicijative „Pojas i put“, a brza železnička pruga od Beograda do Budimpešte sastavni je deo tog projekta, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR