недеља, мај 26, 2024
NaslovnaSRBIJAKuća Ive Andrića u Višegradu kao moguća turistička atrakcija

Kuća Ive Andrića u Višegradu kao moguća turistička atrakcija

Kuća u kojoj je detinjstvo proveo nobelovac Ivo Andrić i dalje je zaključana za brojne turiste koji bi željeli da je posete, a Opština Višegrad uputila je inicijativno pismo sadašnjim vlasnicima, porodici Ploskić u Švedskoj, da objekat bude vraćen opštini.

Skromna kuća na levoj obali reke Drine, nedaleko od višegradske ćuprije, bila je vlasništvo Andrićevog teče Ivana i tetke Ane Matkovščik, sa kojima je Ivo i odrastao.

Njega je u Višegrad dovela majka Katarina Andrić 1894. godine, kada je imao dve godine. Odrastanje dečaka uz mnogo ljubavi i pažnje koju su mu u novom domu pružili tetka i teča, kao i ambijent ove varoši, obeležiće Andrićev život i stvaralaštvo.

Njegov ponovni susret sa gradom svog detinjstva bio je 1953. godine, kada je Andrić bio već značajan i cenjen književnik. Te godine, Andrić je poklonio opštini kuću koju mu je ostavila tetka Ana Matkovščik.

Direktorka Srednje škole Ivo Andrić iz Višegrada Divna Vasić za Srnu je kazala da je Andrića, kada je posle mnogo godina došao u Višegrad, na železničkoj stanici dočekao ceo grad.To je bila Andrićeva prva poseta Višegradu posle Drugog svetskog rata. On je posetio značajne društvene i kulturne institucije, ali ne i kuću u kojoj je proveo detinjstvo. Kuća koju je Andrić poklonio gradu, već je bila prodata i u privatnom vlasništvu jedne višegradske porodice.

Vasić navodi da su u periodu od nekoliko dana u Sreskom sudu u Višegradu sklopljena dva ugovora o darovanju kuće Opštini Višegrad, koja ju je prodala i dobijeni novac od 180.000 dinara uložila u izgradnju Doma kulture u Višegradu.

Tako je Višegrad ostao bez piščeve kuće, koja je, kako je nekada planirano, trebalo da bude zavičajni muzej.

„Andrić, koliko je poznato, nikada javno nije govorio o tome, niti je Opština Višegrad uspela kuću ponovo da otkupi. Kasnije je bilo takvih pokušaja, ali se sve na tome i završilo“, kaže Divna Vasić.Od 1976. godine na Andrićevoj kući nalazi se natpis „U ovoj kući djetinjstvo je proveo Ivo Andrić“.

Povodom obeležavanja veka od Andrićevog rođenja 1992. godine, Skupština opštine Višegrad donela je odluku o vraćanju kuće u vlasništvo opštine, ali je ona kasnijim imovinskim zakonima vraćena vlasnicima.

Rukovodstvo Opštine Višegrad krajem prošle godine uputilo je inicijativno pismo porodici Ploskić, koja je sadašnji vlasnik, da kuća bude vraćena opštini.

Načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je Srni da je Andrićeva kuća od velikog značaja za ovaj grad, te da bi ona trebalo da bude jedna od atrakcija za turiste koji dolaze u Višegrad.

„Opština Višegrad na ovaj način treba da se oduži Ivi Andriću i da ispravi nepravdu koja je učinjena pre više od pola veka, kada je kuća koju je Ivo poklonio gradu – prodata“, smatra Đurević.

Opština je zainteresovana da uđe u pregovore sa sadašnjim vlasnicima, ali oni nisu odgovorili na pisma koja su im upućivana.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR