уторак, јун 25, 2024
NaslovnaSRBIJAU Beogradu bogat svaki 98. građanin, u Novom Sadu svaki 85, iznenadiće...

U Beogradu bogat svaki 98. građanin, u Novom Sadu svaki 85, iznenadiće vas podatak za Prištinu

Najviše bogataša koji podležu plaćanju poreza na dohodak po glavi stanovnika ima Novi Sad. U ovom gradu svaki 85. građanin zarađuje više od 2,4 miliona dinara, koliko iznosi minimalna granica za oporezivanje zarade.

Imajući u vidu odnos broja stanovnika i broja prijava za plaćanje poreza na dohodak tokom prethodnih godina, računica pokazuje da je u Beogradu bogat svaki 98. stanovnik. Takav podatak prestonicu svrstava na drugo mesto, odmah iza Novog Sada koji ima četiri puta manje stanovnika od Beograda. U Nišu je istovremeno bogat tek svaki 205 stanovnik, u Kragujevcu svaki 180. dok u Prištini, koja ima oko pola miliona stanovnika, porez na dohodak prijavljuje tek deset građana.

Za porez po stopi od 15 odsto potrebna je zarada u 2018. od 5,9 miliona dinara
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Za porez po stopi od 15 odsto potrebna je zarada u 2018. od 5,9 miliona dinara

Podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da je prosek plate u 2018. godini bio 823.548 dinara. Shodno tome porez na dohodak gađana plaćaju svi koji su prihodovali više od 2.470.644 dinara. Pored državljana Srbije obveznici ovog poreza su stranci koji ovde žive i zarađuju. Porez na dohodak građana je progresivan. Zato oni koji su zaradili od trostruke pa do šestostruke prosečne plate imaju stopu od 10 odsto. Кo pređe prosečnu platu puta šest, taj plaća porez po stopi od 15 odsto. Za tu stopu lane je trbalo zaraditi skoro šest miliona ili preciznije 5.941.288 dinara.

U prihode koji se oporezuju ulazi plata ali i novac koji se dobija na osnovu članstva u nadzornim i upravnim odborima i sličnim telima.Tu su i sredstva zarađena od sporta ali i izdavanja nekretnina ili zakupa pokretnih stvari.Bogati poreski obveznici imaju pravo i na olakšice i to 40 odsto od sume koju bi platili na ime poreza za sebe i po 15 odsto za izdržavane članove porodice. S tim da ukupna suma ne sme preći iznos od polovine onoga što bi se na ime poreza platilo.

Najviše bogatih iz Vojvodine

Već nekoliko godina Beograđani su ubedljivo najbogatiji. Međutim dešavalo se da ih drugi prestignu. Tako je pre desetak godina to bilo nekoliko Novosađana ali stranaca. Titulu su po jednom poneli jedan žitelj iz Sremske Mitrovice a jednom i čovek sa adresom u Titelu. Pošto po zakonu imaju pravo da budu anonimni, što i koriste, danas je teško reći jesu li se preselili ili manje zarađuju.

Porez na dohodak najčešće plaćaju ekonomisti, advokati, menadžeri Foto: Shutterstock / RAS Srbija
Porez na dohodak najčešće plaćaju ekonomisti, advokati, menadžeri

Кada se objave spiskovi sa mestima i gradovima gde bogati žive i njihova zanimanja onda se čaršija pita ko su oni gde žive? To su uglavnom do sada bili ekonomisti, advokati, menadžeri koji najčešće žive u Beogradu. Lane je iz glavnog grada stiglo 16.199 prijava. Drigi na listi je Novi Sad sa skromnih 4.341 prijavom. Ljudima koji zarađuju ovako enormne sume nije teško da izaberu gde će živeti i tu kupe nekretninu i imaju adresu stalnog stanovanja.

Čak 90 odsto prijava lane su popunili pripadnici jačeg pola. Među prvih sto najplaćenihih je bilo 69 domaćih državnjana i 31 stranac. Prva stotka je i više nego komotno prešla predviđeni iznos a njihove zarade kretale su se u rasponu od 40 miliona dinara do 340 miliona .

Кada podnose prijave bogataši to mogu da učine u papirnom ali i u elektronskom obliku. Zadnji rok 15. maj, ove godine pada u sredu pa potrbe da se zbog praznika ili vikenda produžava u 2019 nema. Кao prijava predata na vreme računa se ona koja je predata u pošti do ponoći. Što se tiče elektronskog slanja i popunjavanja tu obveznik može u ponoć da klikne na send i da u roku ispuni svoju zakonsku obavezu. Lane je samo 35 prijava bilo podneto elektronskim putem.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR