уторак, април 23, 2024
NaslovnaINFOOTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA U BEOGRADU Ljajić: Cilj nam je 1,7 milijardi...

OTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA U BEOGRADU Ljajić: Cilj nam je 1,7 milijardi dolara od turizma u ovoj godini

U Beogradu je danas počeo Međunarodni sajam turizma, a potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je Srbija u 2018. ostvarila 1,5 milijardi dolara čistog deviznog priliva od turizma, a da je za ovu godinu postavljen cilj od 1,7 milijardi dolara.

Na otvaranju sajma, na kome je Bugarska zemlja partner Srbije, Ljajić je rekao da je 2018. bila rekordno uspešna turistička godina i da je taj rezultata postignut zahvaljujući velikom radu i trudu ogromnog broja ljudi.

foto: Sonja Spasić

Ljajić je rekao da je devizni priliv od turizma u 2018. koji je iznosio 1,5 milijardi dolara, te da je taj rezulatat ostvaren dve godine ranije nego što je planirano Stategijom razvoja turizma.

„To je i najveća vrednost. Nismo pesimistično prognozirali kada smo radili startegiju. Taj rezultat je postignut time što je turizam prepoznat ne samo kao zabava i rekracija, nego ga države prepoznaju kao idustriju koja doprinosi ekonomskom oporavku zemlje“, kaže Ljajić.

Нaglasio je da rezultati postignuti u turizmu u Srbiji nisu slučajnost, te da smo prvi put u prošloj godini imali izjednačen broj stranih i domaćih turista, a Srbija je na šestom mestu u Evropi kada je reč o posetama turista što je, kaže, odličan rezultat.

„Nećemo stati na ovome, planovi za ovu godinu su vrlo optimistični između 3,6 i 3,7 miliona gostiju, od čega 1,9 miliona i dostizanje cifre od dva miliona stranih turista“, rekao je Ljajić i naveo da su postavljeni ciljevi vrlo realistični i dostižni.

Srbija, naglasio je, mora da prati savremene trendove u turizmu i navike turista na globalnom nivou, i da ide u korak sa tim navikama.

„Navika je da mladi preko okena sve više žele da posete nove, neotkrivene destinacije. To jе naša šansa, tu vidimo priliku za dolazak novih turista“, poručio je Ljajić.

Novi trend je,kaže, i da turisti žele da imaju veći broj manjih odmora, takozvane vikend odmore.

„Svesni smo da nismo destinacija za prvi odmor, ali smo odlična destinacija za drugi i treći odmor“, rekao je Ljajić i dodao se 53 odsto turista na globalnom nivou se odlučuju na takve vidove vikend odmora.

1 / 16 Foto: Sonja Spasić

Ljajić je naveo da tri četvrtine populacije imaju pametne telephone i koriste internet tokom putovanja, a da 52 odsto navodi da je važno da imaju digitalnog turističkog vodiča.

Za odluku turista gde će se uputiti na odmor važna je, kaže Ljajić, i bezbednost destinacije, tako da 49 odsto putnka na globalnom novu ističe to kao jedna od glavnih motiva za izbor destinacije.

„To je takođe naša velika šansa, želimo da šaljemo poruku da su region i Srbija stabilni“, rekao je ministar.

Naveo je i da Srbija sa Bugarskom i drugim državama nekadašnje SFRJ želi da kreira zajednički turistički proizvod i da svi zajedno na taj način pošalju poruku mira.

„Želimo da sajam doprinose rastu globalnog turističkog prometa i u regionu i da učesnici ostvare važne kontakte za budućnost“, rekao je Ljajić na otvaranju sajam koji će trajati do 24. februara.

Ministarka turizma Bugarske Nikolina Angelkova rekla je da je turizma velika šansa za poslvnu saradnju među zemljama i za razvoj ekonomije.

„Bugarska i Srbija su prijatelji, strateški partneri“, rekla je Angelkova i zahvalila Vladi srbije na posvećenosti unapređenju zajedničkog turističckog proizvoda i njegovoj promociji.

Poručila je da je turizam ključ ekonomije Bugarske koju je prošle godine, navodi, posetilo 9,3 miliona turista.

(Kurir.rs/Tanjug)

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR