недеља, мај 26, 2024
NaslovnaINFOKO SE VRATI SA MORA IDE SEDAM DANA U KARANTIN?!

KO SE VRATI SA MORA IDE SEDAM DANA U KARANTIN?!

Turistima iz Srbije koji trenutno letuju u BiH, Hrvatskoj ili Crnoj Gori po dolasku kući preporučuje se karantin od sedam dana i poštovanje svih epidemiočoških mera.

Turistima iz Srbije koji trenutno letuju u BiH, Hrvatskoj ili Crnoj Gori po dolasku kući preporučuje se karantin od sedam dana i poštovanje svih epidemiočoških mera! Zasad je ovo samo preporuka lekara, a uskoro bi mogla postati i obavezujuća mera!

Pored ovog apela lekara, od juče na svim graničnim prelazima na ulasku u Srbiju pooštrene su sanitarne kontrole. Svi koji ulaze u Srbiju, nebitno da li su stranci ili naši građani, na granici dobijaju zdravstveno upozorenje i meri im se telesna temperatura, a svaki sumnjiv slučaj na koronu, pravo sa granice će biti upućen u kovid ambulantu. Tamo će im biti urađeni pregled, rendgen pluća, kao i testiranje na virus, a po potrebi i hospitalizacija.

Detalji pregled je samo prvi korak u sprečavanju širenja epidemije iz regiona. Sledeća mera koja se razmatra, kako saznajemo jeste obavezan karantin!

Prema rečima članova Kriznog štaba ukoliko se narednih nedelja epidemiološka situacija pogorša i korona ponovo bukne, svi građani Srbije nakon dolaska sa letovanja moraće u obavezan karantin ili kućnu izolaciju.

Karantin na pomolu

Infektolog dr Žarko Ranković ističe da bi karantin od sedam dana bio idealno rešenje za sve domaće turiste koji se vračaju sa letovanja, ali sve zavisi od epidemiološke situacije narednih nedelja.

– Apelujemo na sve naše građane koji se sada vraćaju sa mora da povedu računa o svom zdravlju, ali i zdravlju svoje okoline. Najbolje bi bilo da se samoizoluju na nekoliko dana, da izbegavaju kontakte, ljubljenja i grljenja. Da obavezno nose masku, poštuju distancu, dezinfikuju prostor, redovno peru ruke. Ipak, oni sada dolaze iz zaraženih područja gde je epidemija buknula i postoji velika bojazan da nam donesu virus. Tu je i faktor opuštanja kada ste na odmoru, pa malo i zaboravite na sve potrebne mere – objašnjava dr Ranković.

Zamenica direktora „Batuta“ prof. dr Darija Kisić Tepavčević ističe da nam i te kako preti prelivanje epidemije korone preko naših građana koji letuju u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, pa se razmatra odluka o uvođenju karantina.

– U bilo koju zemlju u regionu trenutno da odete, lošija je epidemiološka situacija nego što je to kod nas. U ovom trenutku zabrinjava nas povratak naših građana iz inostranstva. Očekivano je da poraste broj obolelih, plašimo se sekundarnog prenošenja u našoj populaciji od osoba koje su išle u turističke destinacije. Zato i dalje razmišljamo o uvođenju obaveznog PCR testa i stavljanja u karantin ili samoizolaciju po povratku sa letovanja iz inostranstva – naglašava prof. dr Kisić Tepavčević i dodaje da se rade epidemiološka istraživanje osoba koje dolaze iz inostranstva, ali još nema alarmantnih signala.

Rigorozne kontrole

Da su zbog velikog priliva domaćih turista koji su letovali u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH pooštrene sanitarne mere na svim graničnim prelazima, potvrdio je sanitarni granični inspektor Raša Milanov.

– Pojačali smo kontrolu na graničnim prelazima. Putnicima se meri temperatura na dva mesta, a svi sumnjivi slučajevi šalju se na detaljniji pregled – kaže Milanov.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR