недеља, јул 14, 2024
NaslovnaINFOIzmene u tehničkim pregledima

Izmene u tehničkim pregledima

Izmene Pravilnika o tehničkom pregledu vozila stupile su na snagu 4. juna, a donose dve važne vesti za vozače – manje gužve i čekanja, a kad se vozilo vrati kao tehnički neipravno, rok da se ti nedostaci isprave je produžen sa tri na sedam radnih dana.

Početkom juna stupile su na snagu nove izmene Pravilnika o tehničkom pregledu vozila. Najveći broj izmena odnosi se na preciziranje poslovanja preduzetnika koji se bave tehničkim pregledima.

Saobraćajni inženjer Nikola Novaković kaže da je jedna od promena da je omogućeno istovremeno vršenje tehničkog pregleda.

„Dva i više vozila sada može. To su dobre pogodnosti, možemo da povećamo kapacitet tehničkog pregleda, možemo više vozila uraditi u toku dana, smanjujemo troškove vlasnicima, ne moramo da gradimo nove objekte… Glavni nedostatak je to što tehnički pregled jednog vozila moraju vršiti dva kontrolora, što znači da ako se radi u isto vreme, potrebna su četiri, što znači da mora da bude više kontrolora“, kaže Novaković.

Prema njegovim rečima, oprema koja se koristi za jedan tehnički može da se koristi za više pregleda istovremeno.

„Glavni problem su radnici, imamo deficit sa kontrolorima, kontrolori su tražena roba“, kaže.

Izmenom pravilnika, kaže on, produžen je i rok ponovnog vršenja tehničkog pregleda – sa tri na sedam dana.

„Stranka je morala u roku od tri dana da otkloni sve neispravnosti na vozilu i dođe na novi tehnički, a produžavanjem ovog roka na sedam radnih dana je omogućeno da stranka popravi vozilo i izbegnemo mogućnost da stranka ne stigne i mora da vrši tehnički pregled ispočetka, odnosno da im dupliramo troškove“, kaže.

Izmena ima i za vozila namenjena za poljoprivredne radove.

„Njima je omogućeno da, ako se prvi put registruju u Srbiji, a starija su od 10 godina, ne moraju da imaju dokaz o ispitivanju vozila, što nije slučaj sa ostalim vozilima“, kaže on.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR