понедељак, фебруар 26, 2024
NaslovnaINFOGojković: Otklonjeni zaostaci u radu laboratorija, rezultati i preko aplikacije

Gojković: Otklonjeni zaostaci u radu laboratorija, rezultati i preko aplikacije

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da je bilo zastoja u radu pojedinih laboratorija, ali da su uspeli da nadoknade sve te zaostatke. On je rekao i da će od sutra građani putem aplikacije moći direktno da provere rezultate testiranja.

Gojković je rekao da misli da su sa današnjim danom zaostaci nadoknađeni i da ima „sve manje repova od ranije“.

„Mislim da ćemo od sutra uspeti da ispoštujemo da u svim laboratorijama nalazi budu u najoptimalnijem roku od 24 do 48 sati“, rekao je Gojković.

Kaže i da će svi građani koji su se testirali od ponedeljka putem aplikacije moći direkto da provere rezultate.

„Mislim da će od sutra krenuti taj servis, da se građani uloguju i dobiju rezultat“, kaže Gojković.

Na pitanje zašto se više ne objavljuju podaci po gradovima, pokrajinski sekretar kaže da krizni štabovi na nivou lokalnih samouprava svaki dan drže konferencije i objavljuju podatke.

„I na taj način smo predupredili stvari vezane za neslaganja i mogućnos da se rezultati interpretiraju na različite načine“, rekao je Gojković.

Govoreći o tome kada bi privatne laboratorije mogle da se uključe u proces testiranja, Gojković je rekao da se radi na tome, ali da postoje jasni pravilnici Ministarstva zdravlja, koji govore o stepenu opremljenosti privatnih laboratorija za PCR test infektivnog materijala.

„Jer je u PCR testiranju materijal izrazito infektivan to ne mogu da rade obične laboratorije. Postoje strogo odrerđeni pravilnici vezani za prostoriju, obučenost kadra, moramo misliti i o odlaganju medicinskog otpada, da ne dođe do neke kontaminacije. Što se tiče seroloških laboratorijskih analiza, one ne zahtevaju tako veliki potencijal u ljuds i infrastrukturi, radi se na tome i uskoro će se jedan deo privatnih laboratorija priključiti na onsovu pravilnika“, objasnio je Gojković.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR