уторак, април 23, 2024
NaslovnaINFODirektor ZC Užice: U Zlatiborskom okrugu stanje ozbiljno, ali ne i kritično

Direktor ZC Užice: U Zlatiborskom okrugu stanje ozbiljno, ali ne i kritično

Dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice, saopštio je da je epidemiološka situacija u Zlatiborskom okrugu „i dalje veoma nestabilna i ozbiljna, ali“, kako je reako „nije kritična“.

U tom okrugu, posebno u Užicu, već sedmicama raste broj obolelih, a sve više je i smrtnih ishoda od posledica infekcije korona virusom.

„Situacija je ozbiljna, nije kritična, nije za paniku, ali za apsolutnu ozbiljnost jeste“, kazao je Božović za užički portal Zoomue i dodao da je „već sedam dana ujednačen prijem i otpust bolesnika iz užičke bolnice“.

U toj bolnici, trenutno, smeštena su 284 pacijenata iz celog Zlatiborskog okruga koji su sumnjivi ili su pozitivni na virus, od kojih je 28 na intenzivnoj nezi, a 20 na respiratorima.

Božović je ranije kazao da je u toj ustanovi planirano oko 300 i još 200 postelja za kovid pacijente u ostalim bolnicama u tom okrugu.

„Poštovanje obaveznih mera, pre svega nošenje zaštitinih maski, daje nadu da neće biti previše novoobolelih u narednom periodu“, poručio je direktor ZC Užice.

Rekavši da je užička bolnica „dobila od države desetak respiratora, a da ih je ranije imala toliko“, on je Božović istakao da u ZC Užice „ima dovoljno zaštitne opreme za medicinske radnike i aparata za lečenje pacijenata“.

Ocenio je da se, trenutno, ni za jednu od deset lokalnih samouprava u Zlatiborskom okrugu „ne može reći da je žarište epidemije, jer se situacija stalno menja, posebno u Čajetini, Novoj Varoši i Bajinoj Bašti gde je, zbog velikog broja gostiju na Zlatiboru , Zlataru i Tari, povećan broj obolelih“.

Za privremenu kovid bolnicu sa oko 150 postelja, koja se nalazi u objektu bivše vojne kasarne u Užicu, a koja je trebalo da primi prve pacijente krajem prošle sedmice, rekao je da će „do kraja ove sedmice biti potpuno opremljena i spremna za pacijente“.

„Privodimo kraju razvod kiseonika u prizemlju privremene kovid bolnice u koju će, za početak, moći da budu smeštena 84 pacijenta“, kazao je direktor ZC Užice.

Novih 26 slučajeva

Užički Zavod za javno zdravlje je saopštio danas da je u Zlatiborskom okrugu, a prema rezultatima testiranjima obavljenih pre nekoliko dana, potvrđeno 26 novih slučajeva infekcije – 12 u Užicu, po tri u Požegi i Arilju, po dva u Sjenici, Priboju i Prijepolju i po jedan slučaj u Čajetini i Kosjeriću. Do sada je inficirano 1.512 ljudi, od kojih je 569 u Užicu, a preminule su 52 osobe.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR