среда, фебруар 28, 2024
NaslovnaINFOEU podrška za 7 žena i mladih početnika u poslovanju iz Prijepolja

EU podrška za 7 žena i mladih početnika u poslovanju iz Prijepolja

Evropska unija će preko programa EU PRO Plus podržati 45 žena i mladih preduzetnika iz slabije razvijenih opština da započnu i pospeše svoje poslovanje. Među 45 odobrenih projekata su i 7 iz Prijepolja,4 iz Sjenice,3 iz Priboja i jedan iz Nove Varoši.Bespovratna sredstva EU u visini od preko 370.000 evra će biti iskorišćena za nabavku opreme i uvođenje usluga koja će mladim preduzećima pomoći da unaprede kvalitet proizvoda, uvedu inovacije i pozicioniraju se na tržištu. 

„Zapošljavanje žena i mladih i njihovo uključivanje na tržište rada jedan je od zajedničkih prioriteta Vlade Srbije i Evropske unije. Mi zajedno radimo na tome da unapredimo ekonomski rast i omogućimo da ljudi u celoj Srbiji mogu da se zaposle i da od svoga rada dobro žive. Ovih 45 preduzetnica i mladih preduzetnika koji će pretežno da se bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila ali i pružanjem arhitektonskih, dizajnerskih i IT usluga doprineće otvaranju više od 50 novih radnih mesta. Dodatno je važno, da će oni biti primer svojim sugrađanima kako da se otisnu u preduzetničke vode i da za to zatraže i dobiju podršku”, rekla je Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije.

„Podrškom ženama i mladim ljudima koji imaju sposobnosti i potencijal da osnuju svoja preduzeća mi težimo da povećamo zaposlenost, podstaknemo lokalnu privredu i ekonomski osnažimo ove grupe stanovništva naročito u manje razvijenim lokalnim samoupravama. Činjenica je da mala i srednja preduzeća u zemljama EU imaju vodeću ulogu u privredi i ostvarivanju privrednog rasta, i upravo zato mi kroz programe kao što je EU PRO Plus pružamo podršku ovom sektoru“, rekao je Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji.

Podržana preduzeća sprovešće i društveno odgovorne aktivnosti te će tako i lokalne zajednice videti direktnu korist kroz doniranje proizvoda socijalno ugroženim članovima zajednice, podršku sportskim klubovima, zdravstvenim ustanovama, vrtićima i školama kao i kroz akcije zaštite životne sredine. 

Poziv je bio namenjen nezaposlenim ženama i mladima od 18 do 30 godina koji planiraju osnivanje ili su već započeli svoj biznis tokom 2022. godine u 43 najslabije razvijene opštine obuhvaćene programom EU PRO Plus. Program je tokom trajanja poziva organizovao devet info-sesija koje su okupile preko 170 učesnika i učesnica. Od ukupno pristiglih 108 predloga projekata, nakon sprovedene administrativne i tehničke evaluacije i terenskih poseta, 45 je odobreno za finansiranje. Visina podrške po pojedinačnom projektu iznosu od 5.000 do najviše 10.000 evra.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR