петак, мај 24, 2024
NaslovnaINFODr Sead Nasufović (re)izabran na mjesto Reisa Islamske zajednice Srbije

Dr Sead Nasufović (re)izabran na mjesto Reisa Islamske zajednice Srbije

Beograd, 12. decembar 2021. godine

Na sjednici Vrhovnog Sabora Islamske zajednice Srbije, održanoj danas u Beogradu, na mjesto vrhovnog poglavara Islamske zajednice Srbije izabran je, dosadašnji Reisu-l-ulema, akademik dr Sead ef. Nasufović.

Rođen u Bijelom Polju 22. 6. 1979. godine/27. Redžeba 1399. hidžretske godine, od oca Murata i majke Nafije. U rodnom mestu završava osnovnu školu, a 1994. godine odlazi u Novi Pazar i završava srednju medresu „Gazi Isa-beg“. Diplomirao je na više fakulteta i stekao zvanja: diplomirani islamski teolog, diplomirani islamski pedagog, master islamske pedagogije, diplomirani filolog srbista/bosnista, master filolog srbista/bosnista. Doktorirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na modulu za književnost. Radio kao glavni i odgovorni urednik časopisa „Vakat“, bavio se bibliotekarstvom, novinarstvom, lekturom i korekturom. Redovan učesnik emisije Pravac na TV Pink u međureligijskom dijalogu. Obavljao dužnost imama u Bijelom Polju, „Omerbašića džamiji“ u Baru (Crna Gora), a zatim i u džamiji „Šehid Abdul-Aziz“ u Novom Pazaru. Radio je kao profesor maternjeg jezika i književnosti u srednjoj medresi „Sinan-beg“ u Novom Pazaru, kao i poslove sekretara, asistenta i predavača poverene nastave na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu. Donedavno bio predsednik Ustavnog suda Islamske zajednice Srbije. 2019. godine je izabran za redovnog člana Evropske akadamije nauka i stekao zvanje akademika. Oženjen je i otac četvoro dece. Stalno nastanjen u Novom Pazaru, gradu u kojem je odrastao i koji smatra svojim domom.

Za reisu-l-ulemu IZS izabran je 2. jula 2016. godine/27. Ramadana 1437. hidžretske godine na sednici Vrhovnog Sabora Islamske zajednice Srbije jednoglasnom odlukom svih članova sa područja Mešihata IZ-e Sandžaka, Mešihata IZ-e Srbijanskog, Mešihata IZ-e za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR