четвртак, јул 25, 2024
NaslovnaINFOBrnabić: Vlada formira timove za zaštitu privrede i finansijskog sistema

Brnabić: Vlada formira timove za zaštitu privrede i finansijskog sistema

Vlada Srbije će na današnjoj sednici formirati timove za zaštitu privrede, finansijskog sistema i građana, kako bi se održala stabilnost i nastavio ekonomski rast zemlje, najavila je premijerka Ana Brnabić.

„Pre sednice vlade imaću sastanak sa privrednicima“, rekla je Brnabić novinarima na otvaranju Komore kineskih kompanija u Srbiji.

Istakla je da će se radne grupe baviti time da građani znaju da je država jaka i stabilna i domaćinski vođena.

„Najvažnije je da zadržimo stabilnost i da nastavimo rast i razvoj uprkos teškim vremenima, kako bi se ispunio plan da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine bude 4,5 odsto“, kazala je premijerka.

Cilj je, kako je dodala, da se smanji javni dug i budžetski deficit, kao i nezaposlenost i da se obezbedi rast plata.

Komora kineskih kompanija u Srbiji otvorena je danas u Kineskom kulturnom centru u Beogradu.

Sporazum o slobodnoj trgovini

Srbija po rečima premijerke želi da sa Kinom što pre postigne sporazum o slobodnij trgovini i nastojaće da te razgovore završi u što kraćem roku.

“Otvranje Komore kineskih kompanija je izuzetno značajno za celu Srbiju, jer živimo u teškim i komplikovanim vremenima, kada se mnogo partnerstava i veza raskidaju i kada smo svi pod velikim pritiskom. Najteže je očuvati partnerstva i prijateljstva, ali i dalje ih jačati i otvarati nove koridore partnerstava”, rekla je Brnabić.

Ocenila je da je otvaranje Komore potvrda namere kinsekih kompanija da i dalje i još više ulažu u Srbiji.

Podsetila je da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine u 2021. dostigla rekordnih 5,3 milijardi evra i da je stalno u porastu.

Kina je sada, posle Njemačke, najvažniji ekonomski partner Srbije, a izvoz u Kinu je, kako je rekla premijerka, prošle godine iznosio oko milijardu evra i u poslednjih pet godina uvećan je 15 puta.

“Sporazum o slobodnoj trgovini bi omogućio da naš izvoz u Kinu, koja je ogromno tržište i ima veliki potencijal, raste još brže. To bi dodatno privuklo u Srbiji i investitore iz drugih zemalja”, rekla je premijerka.

Ona je istakla da su dva najvaća izvoznika iz Srbije u 2021. godini bile dve kineske kompanije – Hbis, vlasnik smederevske železare, i Zidjin, vlasnik RTB-a.

Predsednik Komore kineskih kompanija u Srbiji Song Sihaji, koji je izvršni direktor kompanije Hbis u Srbiji, rekao je da će Komora u budućnosti ima ti ključnu ulogu u jačanju saradnje dve države.

Na pitanje novinara da li Hbis zbog sukoba u Ukrajini ima teškoće u poslovanju u Srbiji, on je rekao da nemaju veće probleme, ali da postoji mali uticaj jer uvoze deo sirovina iz Rusije i Kine, ali da očekuje da će i ove godine proizvodnja biti sigurna i stabilna.

Otpravnik poslova u ambasadi Kine u Beogradu Tjen Jišu je zahvalio Vladi Srbije na podršci u osnivanju Komore kinskih kompanija.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR